Chrudimské noviny Pohřbené projekty: U Václava

Dnes: 2°C
Zítra: 2°C
Pozítří: 1°C

Pohřbené projekty: U Václava

Chrudim – Není příliš známou věcí, že šéf Odboru regionálního rozvoje MěÚ Chrudim Petr Kopecký má ve svém „šuplíku“ studii, která se zabývá lokalitou „U Václava“. Nejedná se však překvapivě pouze o řešení nevyhovující křižovatky, ale i stavbu celého nového bloku domů.

Tento blok architekti Jan Žalský a Vít Podráský označují jako „špalíček“, což evokuje známý soubor domů v dalekém Chebu. Nejvýraznější změny, které přerušily tento pozvolný vývoj zdejší lokality, se zde odehrály až relativně nedávno - ve druhé polovině 20. století. Dvojice stavení ve výsečích páteřních ulic, která společně se svými zahradami dotvářela racionální uliční síť, byla nahrazena urbanisticky nevhodně situovanými a měřítkově cizorodými solitérními objekty sídlištního charakteru - budova bytového družstva SBD a obytné panelové domy v jihovýchodní části. Dosavadní malebnost se tak vytratila a i přes to, že nárůst motorizace bylo třeba reflektovat, provedené zásahy dalece převýšily tehdejší potřeby. Zcela odpovídají éře, kdy podobu veřejných prostranství diktovala především doprava,“ uvádějí ve své studii architekti k lokalitě rozkládající se v okolí viničního sloupu se sochou svatého Václava. Ta ční uprostřed prapodivné křižovatky a je pro pěší prakticky nedostupná. Smutně shlíží pouze na projíždějící automobily.

I zde se vyskytují dopravní nehody. Křižovatka příliš přehledná není.  Foto: Chrudimské noviny

To by se však mohlo po realizaci projektu změnit. V současné době však jde samozřejmě pouze o změnu teoretickou, protože na úpravy nejsou peníze. Pokud by však nějaká dotace do městské kasy zamířila, může Petr Kopecký projekt ze stolu vytáhnout a začít podnikat patřičné kroky. V tomto přístupu má místní radnice jasné plus.

Obrázky plánované změny dispozice hovoří za vše. Před budovou bývalého bytového družstva by měl vyrůst trojúhelníkový dům, křižovatka by přišla zcela posunout. Diskutovaný kruhový objezd vůbec nevznikne. „Ve zdánlivě beztvarém prostoru nalézáme geometrii dvojice trojúhelníků, kterými rozlehlé území organizujeme. Stopa Novoměstské ulice, nově vedené v přirozenější a plynulejší linii, vymezuje špalíček - samostatný dům-blok vložený mezi katastrální úřad a budovu SBD v místě dřívější zástavby. Definuje komornější prostranství kolem sochy a přimyká ulici V Tejnecku zpět do pozice, kudy vedla v minulosti. Na nároží před úřadem vzniká nová křižovatka s Novoměstskou ulicí. Budova SBD pak zůstává přístupná novou uličkou, která zachovává současnou pěší prostupnost lokality,“ uvádí dvojice architektů. V samotné budově „špalíčku“ by mohl fungovat parkovací dům a v přízemí samoobsluha. Nedaleký obchvat města a příjezdová komunikace do centra, kterou Novoměstská ulice přirozeně je, k takovému využití přímo vybízí.

Napište do diskuse, jak se vám navrhované řešení líbí.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#5604 karel1 5. Duben 2017 - 13:36
To je zase bejkárna,ještě že město má vymetenou pokladnu.
Obrázek uživatele chrudimák
#5607 chrudimák 5. Duben 2017 - 16:14
a kde by parkoval, katastr, byťák a vše v tom novém domě ??????