Chrudimské noviny

Dnes: 12°C
Zítra: 17°C
Pozítří: 16°C

Vážení milovníci dobrého jídla,

téměř každý, kdo někdy stál u plotny, má své oblíbené recepty, které získal od maminky, známého nebo kamarádky a které patří mezi stálice jeho kuchařského umu. Jsou to zpravidla poklady, které buď žárlivě střežíme a nepředáme, nebo se naopak o ně rádi podělíme. Pro každého (samozřejmě nejen dámy), kdo nějaký takový recept má, je určena rubrika Chrudimských novin „Recepty“. Měla by poskytnout tip na oběd či moučník, může navíc sloužit jako Váš osobní archiv receptů a pokud budete chtít své známé recept předat, stačí ji odkázat na tuto rubriku. Pokud si navíc k vaření vezmete fotoaparát – často postačí i v mobilním telefonu – přilákáte více zájemců o Váš recept a jistě ho rádi vyzkouší. Jak postupovat, abyste svůj recept do rubriky mohli zařadit? Zapište ho podle následující struktury:

název, podtitul (o jaký pokrm se jedná, popřípadě jeho historii či zajímavost), suroviny, postup, případně fotografie přípravy a pokrmu

a zašlete e-mailem na adresu redakce: redakce@chrudimskenoviny.cz

Těším se na Vaše recepty i reakce na již recepty zařazené. Hodně chuti do receptů s výtečnou chutí!

                                                                 Vaše Elena

Dýně se v našich obchodech, na trzích i zahrádkách objevují stále častěji. Kromě nakládání, polévek a různých moučníků se dají použít i mnoho dalších způsobů. Na jednom blogu mě zaujal recept na vafle s dýní z kynutého těsta. Vyzkoušela jsem a musím říci, že již u nás zdomácněl. Ráda se o jeho recept podělím. Používám zde dýni Hokaido, která je jednou z nejčastěji používaných, ale do tohoto receptu lze zcela jistě využít i jiný z mnoha druhů.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Dort, někdy označovaný jako nugátový, je velmi lahodnou, avšak značně sytou sladkostí. Jeho uspořádání si můžete zvolit sami – představuji variantu s krémem navrch, je však možné dort promazat uvnitř a povrch přelít čokoládou. V obou případech doporučuji na ozdobu neslazenou šlehačku, popřípadě ovoce pro vyvážení chuti.

Počet komentářů: 0 Číst dál

TORTILLA S VEJCEM A SÝREM

Stačí mít doma v záloze tortilly a v rychlosti vykouzlíme rychlou večeři či pohoštění pro návštěvu. Základem je vejce a sýr – jaký, to už je na vás či lednici, přidat můžeme i šunku, salám či anglickou slaninu.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Řapíkatý celer je afrodisiakum, pomáhá hubnout a účinkuje i proti depresím. Podporuje imunitu, je skvělý při zánětech močových cest. Napomáhá správné funkci dýchacího ústrojí. Obsahuje mimo jiné draslík, vitamín A, vápník a hořčík. Jeho použití je velmi široké – syrový ho jedí například Italové s gorgonzolou, přidává se do polévek a zeleninových jídel. Kamarádka Míša mě nadchla krémovou polévkou.



Počet komentářů: 0 Číst dál

Moravské koláče se od vázaných liší dvěma náplněmi: jednou uvnitř – nejčastěji tvarohem, ale může se použít i jiná nádivka – a druhou navrchu, kterou tvoří ovoce či povidla posypané drobenkou. Já je nejraději dělám s tvarohem uvnitř a čerstvými jahodami navrchu. Tady je na ně recept.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Papriková polévka je u nás poněkud nezvyklá, ale díky sladkosti a vůni paprik je velmi lahodná a věřím, že pokud vyzkoušíte a jste příznivci polévek, rádi ji zařadíte jako obměnu do jídelníčku.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Mleté maso je vděčnou surovinou pro zpracování v kuchyni. Na rozdíl od tradičního vepřového, hovězího či divočiny zde jde o dietnější a stravitelnější formu a díky bílému masu i rychlejší úpravu. Medailonky lze podávat s tradičními přílohami, ale i v lehčí podobě se zeleninovým salátem.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Každý, kdo má rád sýrovku – zapečený rohlík pokrytý sýrem –, zná ten slastný pocit si utrhnout kousek přebytečného sýra na okraji rohlíku. Recept na sýrové chipsy k vínu mám od kamarádky Milušky, která tímto zázrakem uchvacuje na řadě sešlostí. Vlastní kreativitu můžete uplatnit v kombinaci různých druhů sýrů. Jen sýr s modrou plísní je třeba kombinovat například s eidamem, který není tak slaný. A poslední rada – vhodnější jsou méně tučné sýry nebo jejich kombinace s tučnými.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Dělávala ho moje babička. Jde o celkem rychlou úpravu a obměnu přílohy k masu, pokud se nám brambory, hranolky či bramborová kaše již přejídají. Je vhodný zejména v letním období, kdy klasický majonézový salát není díky horku vhodný a je výrazně hůř stravitelný.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Asi málokterý milovník ředkviček ví, že nať, kterou většinou vyhazujeme, je mnohem cennější než samotná bulva. Obsahuje až 6 krát více vitamínu C než ředkvička samotná, dále vitamín A, B6, hořčík, draslík, fosfor, kyselinu listovou či železo. A co je nejdůležitější – báječně chutná. Až budete mít ředkvičky, zkuste z jejich nati udělat třeba špenát či polévku. Ta osloví zejména ty, kteří mají rádi krémové polévky.

Počet komentářů: 0 Číst dál