Chrudimské noviny AJVAR

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

AJVAR

Zeleninová omáčka z paprik, lilků, česneku a chilli (možno vynechat), která se hodí jako předkrm, obloha k sýrům, ale nejlépe jako příloha ke grilovaným masům. Původně pochází ze srbské kuchyně, ale po druhé světové válce se rozšířila po celém Balkánu...
Původní domácí receptura uvádí papriky opečené nad ohněm, čímž pokrm získal nenahraditelnou typickou chuť a sladkost. Vlastní název pochází z tureckého slova havyar, což znamená slané jikry neboli kaviár.

 

Suroviny:

2 kg červených paprik
1 větší nebo 2 menší lilky
5 stroužků česneku
70 ml vinného octa
šťáva z 1 citrónu
chilli papričky dle chuti
1,5 dcl oleje
sůl

Postup:

Oprané papriky vložíme na plech vyložený papírem na pečení.



Nasucho pečeme v troubě při teplotě 180°C, dokud se na nich neobjeví hnědé puchýřky.



Potom horké papriky vložíme do hrnce a zalijeme trochou studené vody. Ihned přikryjeme a necháme zapařit, aby šly dobře loupat.


Lilky nakrájíme asi na 1 cm silné plátky a nasucho opečeme na pánvi do světle hněda po obou stranách.



Zapařené papriky oloupeme a zbavíme jadérek a spolu s lilky a česnekem umeleme na masovém strojku. Pokud přidáváme chilli papričky, umeleme je také. Ve velkém hrnci zahřejeme olej a umletou směs za stálého míchání opékáme asi 30 minut.



Nakonec přidáme sůl, ocet a citrónovou šťávu, dobře promícháme a ještě horké plníme do sklenic. Pro jistotu můžeme 20 minut sterilovat.

Elena

Reklama