AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA
Avokádo vídáme v obchodech již léta, přesto ho řada lidí neokusila. Ti, kteří ho koupili ze zvědavosti a nevěděli, co mají očekávat, si ho asi přes všechna nutriční a výživová pozitiva již nikdy nekoupí. Nyní nabízím jeden z receptů, který i přes počáteční nedůvěru neznalých konzumentů většinu nadchl. Zkuste to!
Suroviny:
1 zralé avokádo (může být zelená i černá odrůda, zralost se pozná neporušeným povrchem a měkkostí, která zanechá důlek po stisku prstů)
2 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
2 lžičky dijonské (francouzské) hořčice – nedoporučuji nahrazovat plnotučnou hořčicí
sůl
bílý pepř
cherry rajčátka na ozdobu
Postup:
Česnek rozetřeme nebo prolisujeme a zalijeme olivovým olejem tak, aby byl potopený. Necháme stát v misce asi 1 hodinu.
Za tu dobu olej vstřebá dráždivé silice česneku a natáhne aromatické látky. Poté přidáme hořčici a vidličkou dobře promícháme. Avokádo rozřízneme v polovině kolem velké pecky a krouživým pohybem oddělíme obě půlky od sebe. Lžící vyjmeme dužninu a na prkénku rozkrájíme na kostky asi 1 x 1 cm. Přidáme k česnekové směsi, dle chuti dosolíme a přidáme trochu mletého bílého pepře. Směs vidličkou lehce promačkáme a promícháme.
Pomazánku mažeme na bílé nebo tmavé celozrnné pečivo. Chuť dobře podtrhne zralé cherry rajčátko.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.