Chrudimské noviny AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Avokádo vídáme v obchodech již léta, přesto ho řada lidí neokusila. Ti, kteří ho koupili ze zvědavosti a nevěděli, co mají očekávat, si ho asi přes všechna nutriční a výživová pozitiva již nikdy nekoupí. Nyní nabízím jeden z receptů, který i přes počáteční nedůvěru neznalých konzumentů většinu nadchl. Zkuste to!

Suroviny:

1 zralé avokádo (může být zelená i černá odrůda, zralost se pozná neporušeným povrchem a měkkostí, která zanechá důlek po stisku prstů)

2 stroužky česneku

5 lžic olivového oleje

2 lžičky dijonské (francouzské) hořčice – nedoporučuji nahrazovat plnotučnou hořčicí

sůl

bílý pepř

cherry rajčátka na ozdobu

 

Postup:

Česnek rozetřeme nebo prolisujeme a zalijeme olivovým olejem tak, aby byl potopený. Necháme stát v misce asi 1 hodinu.

Za tu dobu olej vstřebá dráždivé silice česneku a natáhne aromatické látky. Poté přidáme hořčici a vidličkou dobře promícháme. Avokádo rozřízneme v polovině kolem velké pecky a krouživým pohybem oddělíme obě půlky od sebe. Lžící vyjmeme dužninu a na prkénku rozkrájíme na kostky asi 1 x 1 cm. Přidáme k česnekové směsi, dle chuti dosolíme a přidáme trochu mletého bílého pepře. Směs vidličkou lehce promačkáme a promícháme.

Pomazánku mažeme na bílé nebo tmavé celozrnné pečivo. Chuť dobře podtrhne zralé cherry rajčátko.

 

Elena

Reklama