BORŠČ
Recept od rodilé Rusky, i když, jak jsem zjistila, co Rus, to jiný recept
Suroviny:
40 dkg vepřové plece a předního hovězího masa
20 dkg uzené kýty
2 cibule
4 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
1,5 l vody
3 dkg másla
sůl
2 větší červené řepy
3 brambory
3 mrkve
¼ hlávky bílého zelí
rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata
jíška nebo 1 lžíce hladké mouky rozmíchané v malém množství vody
Postup:
Na másle usmažíme nakrájenou cibuli do sklovita, přidáme maso pokrájené na menší kostky a uzené maso. Orestujeme, přidáme koření (požívám na něj papírový čajový filtr), zalijeme vodou a osolíme. V tlakovém hrnci povaříme asi 30 – 40 minut.
Mezitím si dáme do trouby rozpéci červenou řepu – asi 45 minut – doměkka
Řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, na kostičky rozkrájíme mrkev a brambory a vše přidáme do hrnce s uvařeným masem. (v originálním receptu se mrkev krájí na nudličky a podusí na másle – na chuti je to znát, ale je to potom zbytečně tučné).
Najemno nakrájíme bílé zelí a rovněž přidáme do hrnce.
Dle potřeby přidáme vodu. Vše vaříme až téměř doměkka. Přidáme rajský protlak nebo pasírovaná rajčata, povaříme a vyndáme koření.
Přidáme asi 2 lžíce jíšky, dietnější je zahustit boršč rozkvedlanou moukou v malém množství vody a vlít do vařícího se boršče. Dle chuti dosolíme. Nejlépe je podávat boršč až druhý den, kdy se jednotlivé chutě propojí. Na talíři přidáme doprostřed kysanou smetanu.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.