BYLINKOVÁ SMĚS V OLEJI
Jednou jsem si ze zahraničí přivezla směs zelených bylinek v olivovém oleji, která byla skvěle namíchaná. Stačila necelá lžička na ochucení zeleninového pokrmu, těstovin, pomazánky či naložení masa na grilování. Navíc velmi pohodlný a rychlý způsob použití čerstvých bylin mi vyhovoval natolik, že mi začal chybět. Pokusila jsem se tedy vytvořit vlastní směs, která by se té původní podobala. Samozřejmě záleží na poměru a aromatičnosti jednotlivých bylinek, ale musím říci, že jsem se svým výsledkem spokojená a ráda se s vámi podělím.
SUROVINY:
Čerstvě natrhané zelené bylinky přibližně v tomto složení:
Rozmarýn
Saturejka
Oregano
Tymián
Šalvěj
Bazalka
Majoránka
- v celkovém množství po zbavení dřevnatých či ztvrdlých stopek 300g
30 g mořské soli (kamenné může být méně)
šťáva z 1 citronu
300 g oleje (použila jsem panenský olivový, sezamový a tykvový a asi 1/5 slunečnicového rafinovaného)
Postup:
Bylinky hned po natrhání zbavíme stopek a ztvrdlých stonků.
Rozmixujeme pomocí sekacího nástavce – chopper (použít můžeme i ponorný mixer, i když je to zdlouhavější, na rozmělnění by zřejmě šel použít masový mlýnek).
Za stálého mixování přidáme sůl, citrónovou šťávu a postupně vléváme olej.
Jakmile bude směs stejnoměrně rozmělněná, plníme ji do sklenic s víčkem.
Pro jistotu naplněné sklenice 20 minut povaříme, aby víčka chytla a nedocházelo k předčasné oxidaci a ztrátě kvality směsi.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.