Chrudimské noviny CHILLI OMÁČKA PODLE JAMIE OLIVERA

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

CHILLI OMÁČKA PODLE JAMIE OLIVERA

Omáček z chilli papriček existuje spousty druhů pro různá použití. Díky letošní nadúrodě jsem zkoumala recepty na řadu z nich a nakonec se rozhodla vyzkoušet recept, který je jednoduchý a jeho chuť je kromě pálivosti velmi lahodná. Navíc jeho autor má zvučné jméno, takže proč se neučit u těch nejlepších!

SUROVINY:

12 ks chilli papriček (použila jsem 8 cayenne – pálivost 6.000 SHU, 2 aztecco 450.000 SHU a 2 habanero 320.000 SHU – pálivost je podle tabulek, ale ze zahrádky budou mít asi menší)
2 velké cibule
4 stroužky česneku
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého chilli (červené jalapeno)
2 lžíce cukru
6 zralých rajčat
150 ml jablečného octa
250 ml jablečné šťávy

POSTUP:

Očištěné a jadérek zbavené chilli papričky, cibuli a česnek nasekáme na drobné kousky – nejlépe v sekáčku – chopperu.

Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a vlijeme rozsekanou směs, osolíme, přidáme lžičku mletého chilli a polévkové lžíce cukru a za občasného míchání restujeme asi 10 minut.



Raději použijte odsavač par – jinak můžete dojmout nejen sebe, ale všechny osoby v místnosti.



Ve stejném sekáčku rozmělníme rajčata a vlijeme do orestované směsi, přidáme jablečný ocet a jablečnou šťávu. Dobře promícháme a necháme odkryté probublávat, aby se odpařila přebytečná voda a všechny suroviny se dobře svými chutěmi propojily - přibližně 30 - 40 minut.



V tuto chvíli ochutnáme a dle potřeby případně dosolíme. Nakonec vložíme ponorný mixer a dobře promixujeme v hladkou omáčku.



Ihned plníme do vyvařených sklenic či lahviček, uzavřeme a na 5 minut ponoříme do vroucí vody.



Skleničky jsou i s obsahem sterilizovány a vydrží až doby, kdy je otevřete.

Elena

Reklama