CHLÉB BEZ HNĚTENÍ
Tento recept je lákavý především tím, že vlastní práce nezabere člověku více než 3 minuty času. Další výhodou je pořizovací cena (cca 15,- Kč) a v neposlední řadě jde o velmi chutný výsledek, chléb zůstane dlouho čerstvý a především víte, co v něm je.
SUROVINY:
400 g hladké pšeničné mouky (2 čtvrtlitrové hrníčky)
200 g žitné chlebové mouky (1 hrníček)
350 ml vody (asi 1,5 hrníčku)
2 lžičky soli
½ balíčku sušeného droždí
2 lžičky drceného kmínu
podle chuti slunečnicová, dýňová či jiná semínka (asi 150 g)
POSTUP:
Všechny suché suroviny nasypeme do mísy a dobře promícháme. Podle své babičky mouku na chléb do mísy přesívám.
Potom přilijeme vodu a promícháme, aby vzniklo husté těsto. Dál není třeba vypracovávat.
Mísu přikryjeme (k tomu používám potravinovou folii, aby nezaschlo) a necháme na teplém místě 8-12 hodin odpočívat.
Po této době těsto vylijeme na dobře pomoučený vál, navrchu posypeme moukou a roztáhneme nebo rozválíme na placku 2 cm silnou. Tu přeložíme z obou stran na třetiny a opět zakryté necháme odpočívat 30 minut.
Troubu rozehřejeme na 230°C. Těsto přeneseme do pomoučené kulaté nebo oválné formy, navrchu můžeme posypat semínky, zakryjeme poklicí a po 15 minutách vložíme do trouby.
a
Zakrytý chléb pečeme 30 minut, potom víko sundáme a pečeme bez víka dalších 15 minut. Po vychladnutí můžeme s chutí konzumovat.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.