CHLEBOVÝ SLANÝ DORT
Chlebový dort je příjemnou změnou pro oslavy jako náhrada obložených chlebíčků. Jeho vzhled i použité suroviny záleží jen na vašich nápadech a chutích. Já zde předkládám jednu z tisíce možných variant. Pro tento recept jsem použila klasický kulatý chléb,...ale po zkušenostech bych doporučila volit chléb, který nabízí některé supermarkety, jenž je předmražený a dopékaný a má mnohem menší hutnost než chléb běžný – je mnohem řidší a měkčí. Při konzumaci je třeba brát ohled na to, že se jedná o chléb a krájet opravdu tenké plátky, nikoli porce jako u běžného dortu.
SUROVINY:
1 kulatý chléb
Jako náplň na promazání:
jakákoli pomazánka-doporučuji chuťově výraznější, já jsem zde použila sýr gorgonzola
Pomazánka na povrch dortu:
opět pomazánka dle vaší chuti, můj tip zde použitý:
200 g kvalitního taveného sýru
50g másla
uherák, čabajka či jiný fermentovaný suchý salám nastrouhat najemno
- vše dobře ušlehat
Na ozdobení lze použít:
různé druhy krájeného salámu, popř. šunka dušená či sušená
různé druhy sýrů
salát (lollo rosso)
olivy
paprika
ředkvičky
nakládaná kukuřice
pórek
dále lze použít:
vejce
čerstvé i kyselé okurky
kapary
a další druhy čerstvé i sterilované zeleniny
Všechny suroviny by měly odpovídat době, kdy se bude dort konzumovat.
POSTUP:
Od chleba odkrojíme kůrku za všech stran a přibližně v polovině výšky rozřízneme na dvě části.
Horní část po obvodu zakrojíme kolmo podle velikosti malého talířku či misky dokulata, okraje spodní části zařízneme kolmo do tvaru dortového korpusu. Obě seříznuté části rozkrojíme opět v polovině výšky na dvě kola a promažeme silnější vrstvou pomazánky či sýra a přiklopíme oba díly vrchní i spodní části zpět na sebe. Tuto pomazánku či sýr namažeme i na místo, kde posadíme vrchní díl na spodní.
Takto sesazený dortový korpus pomažeme pomazánkou po celém povrchu. Potom následuje čas na vaši osobní invenci a tvorbu. Hodně štěstí!
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.