CIBULOVÝ KOLÁČ
Tento koláč je, jak už název napovídá, slaný. V oblasti Švábské Alby ho dostanete v každém pekařství. Konzumuje se studený nebo vlažný. Je vhodný místo chlebíčků, jako slané občerstvení k vínu a pivu i jako svačina, jelikož celkem dobře zasytí.
Suroviny:
Kynuté těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
50 g másla
sůl
asi 0,1 l mléka
15 g droždí
½ lžičky cukru
Náplň:
1,5 kg cibule
50 g špeku
lžíce másla nebo oleje
¼ l zakysané smetany
3 vejce
30 g mouky
špetka kmínu
sůl
Postup:
Z droždí, cukru, vlažného mléka a lžíce mouky vymícháme kvásek, který po vykynutí vlijeme do mouky, přidáme zbylé suroviny a necháme ½ hodiny na teplém místě vykynout.
Cibuli překrojíme v polovině a nakrájíme na ½ cm silné plátky. Na lžící tuku (másla nebo oleje) osmažíme na kostičky nakrájený špek, přidáme cibuli a podusíme „dosklovita“.
Smetanu, vejce, mouku, kmín a sůl rozmícháme v hrnečku, přimícháme k cibuli. Do koláčové nebo dortové (průměr 28 cm) máslem vymazané formy rozprostřeme těsto, které vytáhneme i k okrajům.
Dobře promíchanou směs vlijeme do koláčové nebo dortové formy vyloženou těstem. Pečeme při 220°C asi 1 hodinu. Necháme mírně zchladnout a krájíme jako dort či koláč.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.