DOMÁCÍ HRACHOVÁ POLÉVKA
Pravou hrachovku jsem začala dělat, když se nám urodilo neplánovaně tolik hrachu, že jsme ho nestačili čerstvý sníst. Do té doby jsem tuto polévku vařila pouze z pytlíku – sušenou nebo mraženou. O té doby jsem na pytlíkovou už nesáhla.
Suroviny:
450 g čerstvého nebo mraženého hrachu, lze použít i zelený suchý hrách, ale musí se den předem namočit
1 lžička soli
asi 1 l vody, později lze ještě doplnit
máslo a mouku na jíšku
majoránka
1 menší stroužek česneku
Hrách vsypeme do osolené vody a uvaříme doměkka. 2 lžíce uvařeného hrachu si odebereme do hrnečku na potom. Ostatní hrách ve vodě rozmixujeme.
V hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, kterou rozředíme asi 1/3 litru horké vody a potom rozšleháme metličkou.
Do hrnce s rozředěnou jíškou přecedíme přes síto rozmixovaný hrách a pasírovacím hříbkem (postačí i velká lžíce) protřeme skrz síto. V sítu pak zbudou pouze slupky z hrachu.
Přidáme rozetřený nebo prolisovaný česnek a asi 1 lžíci majoránky. Dobře promícháme a za občasného míchání přivedeme k varu. Dle chuti dosolíme a přidáme celý hrách, který jsme si odebrali po uvaření.
Hrachovku podáváme s na másle do zlatova osmaženou na kostičky nakrájenou houskou.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.