Chrudimské noviny DOMÁCÍ ŽERVÉ SÝR

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

DOMÁCÍ ŽERVÉ SÝR

Tvarohový sýr či pomazánkové máslo si můžeme snadno zakoupit kdekoli. Uvádím zde recept domácí sýr, který chutná (samozřejmě s ohledem na kvalitu zvolených surovin) výrazně lépe. Je však třeba myslet na to, že není chemicky konzervován, a tak jeho spotřeba se omezuje jen na několik málo dní.
Suroviny:

½ kg živého tučného jogurtu
200 g zakysané smetany
sůl

Postup:

Všechny suroviny dobře promícháme, vlijeme do cedníku zavěšeného do větší nádoby, který jsme vyložili hustou látkou (plínka, husté plátno či kousek voálové záclony 2x přeložené).

a

V chladu necháme asi 4 hodiny odkapat, potom látku zavážeme na uzel a zatížíme asi 1 kg závažím (používám zavařovací láhev naplněnou vodou).

a

Takto necháme v chladu 1 – 1,5 dne. Přebytečná syrovátka nám skrz látku a cedník odkape. Po rozvázání látky vyjmeme hotový sýr.

a

Elena

Reklama