DOMÁCÍ ŽERVÉ SÝR
Tvarohový sýr či pomazánkové máslo si můžeme snadno zakoupit kdekoli. Uvádím zde recept domácí sýr, který chutná (samozřejmě s ohledem na kvalitu zvolených surovin) výrazně lépe. Je však třeba myslet na to, že není chemicky konzervován, a tak jeho spotřeba se omezuje jen na několik málo dní.
Suroviny:
½ kg živého tučného jogurtu
200 g zakysané smetany
sůl
Postup:
Všechny suroviny dobře promícháme, vlijeme do cedníku zavěšeného do větší nádoby, který jsme vyložili hustou látkou (plínka, husté plátno či kousek voálové záclony 2x přeložené).
V chladu necháme asi 4 hodiny odkapat, potom látku zavážeme na uzel a zatížíme asi 1 kg závažím (používám zavařovací láhev naplněnou vodou).
Takto necháme v chladu 1 – 1,5 dne. Přebytečná syrovátka nám skrz látku a cedník odkape. Po rozvázání látky vyjmeme hotový sýr.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.