Chrudimské noviny DÝŇOVÉ VAFLE

Dnes: 8°C
Zítra: 11°C
Pozítří: 11°C

DÝŇOVÉ VAFLE

Dýně se v našich obchodech, na trzích i zahrádkách objevují stále častěji. Kromě nakládání, polévek a různých moučníků se dají použít i mnoho dalších způsobů. Na jednom blogu mě zaujal recept na vafle s dýní z kynutého těsta. Vyzkoušela jsem a musím říci, že již u nás zdomácněl. Ráda se o jeho recept podělím. Používám zde dýni Hokaido, která je jednou z nejčastěji používaných, ale do tohoto receptu lze zcela jistě využít i jiný z mnoha druhů.

Suroviny:
250 g hladké mouky (lze použít i špaldovou)
250 ml mléka
90 g rozpuštěného másla
2 vejce
1 malá dýně Hokaido
¼ lžičky soli
4 lžíce cukru – třtinový nebo bílý krupicový
1 sáček vanilkového cukru nebo dužnina z vanilky
½ lžičky mleté skořice
½ sáčku sušeného droždí (pokud je celý sáček na 0,5 kg mouky)

Postup:
Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a rozkrojenou stranou položíme na plech na pečící papír. Pečeme na střední teplotu asi 20–30 minut (dokud slupka nezačne hnědnout). Vychladíme a na recept použijeme dužninu z poloviny dýně. Druhou můžeme použít na polévku nebo si z dužniny připravit krém na zdobení ušleháním s vanilkovým a moučkovým cukrem.

V misce smícháme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, cukr, vejce, skořici, sůl, vanilkový cukr a dýňovou dužninu. Šlehačem dobře promícháme.



V míse smícháme mouku a sušené droždí a vlijeme ušlehanou směs s mlékem. Metlou nebo vařečkou promícháme. Hustota těsta by měla být jako na lívance.

Přikryjeme a necháme kynout, dokud se těsto nezvětší přibližně dvakrát. Pokud chceme vafle udělat například k snídani, zaděláme těsto večer, necháme asi ½ hodiny kynout a pak vložíme do ledničky, kde ho překryté folií necháme do rána.

Vaflovač rozpálíme, potřeme olejem nebo máslem a vafle pečeme cca 7–10 minut. Pokud nemáte vaflovač, můžete z těsta udělat klasické lívance. Podávejte dle chuti s marmeládou, povidly, šlehačkou a ovocem, čokoládou, tvarohem nebo s tím, co máte rádi nebo doma.

Elena

Reklama