FRGÁLE
Tenké valašské koláče se díky své oblibě často prodávají na trzích, jarmarcích i v supermarketech. Jejich cena se pohybuje kolem 150 Kč možná právě i proto, že název i produkt Valašský frgál je chráněn ochrannou známkou. Tzv. pravý Valašský frgál je kulatý, vytvořen z kynutého těsta, jehož výška by měla být pouze 2-3 mm,...
náplň jednodruhová z ovocných povidel (původně pouze hruškových) a posypán drobenkou. Já jsem zvolila kompilaci několika receptů, jež se mi osvědčila, náplň dělám vícedruhovou a drobenku nedávám, jelikož náplně nemají kyselý charakter. Cena surovin na 1 koláč se pohybuje v řádech 15-25 Kč.
Suroviny na 4 ks:
500 g hladké mouky
125 g másla
100 g cukru
250 ml mléka
2 žloutky
35 g droždí
sůl
vanilkový cukr
citrónová kůra
Postup:
Z droždí, trochy vlažného mléka a 2 lžic cukru připravíme kvásek a necháme vykynout. V misce ušleháme máslo, zbylý cukr a žloutky do hladké pěny.
Do velké mísy 2x prosijeme hladkou mouku (mouka se rychleji prohřeje, zkypří a těsto se lépe vypracuje a rychleji kyne), přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto by mělo být řidší, aby se daly vypracovat nízké koláče. Po vykynutí těsto vlijeme na bohatě pomoučený vál a rozdělíme na 4 díly. Na plech opatřený pečícím papírem vložíme doprostřed 1 díl těsta, pomoučíme a malým válečkem (pokud nemáme, může použít malou zavařovací sklenici či lahvičku) vytvoříme kulatý tvar – velkost je dána šířkou pečícího plechu.
Rozprostřeme náplň (povidla, maková, tvarohová, ořechová a podobně) a ihned vložíme do trouby rozehřáté na 180°C. Pokud bychom koláč nechali v teple stát, těsto by ještě vykynulo a po upečení by mohlo být i více než 1 cm vysoké.
Pokud má někdo v oblibě drobenku, může rovněž použít – fantazii se meze nekladou. Po zrůžovění okrajů (asi po 20 minutách) koláč vyjmeme a vychladlý rozkrájíme.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.