Chrudimské noviny GHÍ NEBOLI PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

GHÍ NEBOLI PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO

S pojmem přepuštěné máslo se většina z náš již někdy setkala, a to zpravidla ve spojení z dob našich babiček. V Indii a ajurvédské medicině je toto máslo užíváno již po tisíciletí, a to jak díky svým výživovým a léčebným vlastnostem, tak i vynikající chuti.
Přepuštěné máslo je běžné máslo, které pomalým zahříváním vysráží své pevné netučné části a vyloučí je v podobě pěny na povrch. Pokud oddělíme pevné části od zbytku, vznikne čistý tuk oříškové chuti a zlatavé barvy, který se při pokojové teplotě ani po několika měsících nekazí, ale naopak kultivuje. Přepuštěné máslo má mnoho vynikajících vlastností, ale jeho hlavní předností je jeho přepalovací teplota, která svými 250°C přesahuje i rostlinné oleje a sádlo. To, že přepuštěné máslo neobsahuje tzv. špatný, ale naopak dobrý cholesterol, že má vysoký obsah hodnotných výživových prvků a značný léčebný účinek, se můžete dočíst v mnoha jiných odborných článcích. Ještě bych ráda zdůraznila, že jej lze také zakoupit ve specializovaných prodejnách již vyrobené (ovšem jeho cena je namátkou za 220 ml 140,- Kč). Já tu nyní nabízím recept na výrobu vlastního z másla, které si určíte vy sami. Cena domácího ghí vás pak vyjde za množství 220 ml asi na 35,- Kč včetně energie.

Surovina:

1 kg čerstvého másla (kvalitu a cenu nechám na vás)
- získáte přibližně 1 l přepuštěného másla

Postup:

Máslo vložíme do hrnce (nejlépe s povrchem, který není náchylný k připalování). Zahřejeme na střední teplotu, dokud se máslo nerozpustí.

Potom snížíme teplotu na čtvrtinový výkon a necháme pomalu probublávat. Občas promícháme. Po chvíli se začne na povrchu tvořit jemná pěna, která bude postupně houstnout. Tu sebereme jemným sítkem a oddělíme do hrníčku.

Takto postupujeme tak dlouho, dokud není máslo čisté a jasně žlutě průhledné. Při množství 4 kostek másla je to časově přibližně 50-60 minut, při množství 1 másla asi 15 minut. V této chvíli se mohou začít u dna tvořit světle hnědé drobné částečky, které se přichytily ke dnu.

 

Je to signál, že máslo je přepuštěné. Přes sítko a hustý hadřík (používám voál – záclonová síťovina) přecedíme máslo do čisté sklenice a zaděláme víčkem.

a

Takto ho můžeme skladovat až do úplného spotřebování i mnoho měsíců. Jeho využití je ve všech pokrmech teplé kuchyně – každému jídlu dodá nenahraditelnou chuť a vůni. Smaženou rybu, jíšku nebo dušenou zeleninu již nebudete chtít jinak!

Tip:

Sebraná pěna je mléčná bílkovina s tukem a můžeme ji použít na namazání pečiva, polití kaše či zeleniny, pod vejce,  do pomazánky či do moučníků. Nutno podotknout, že se velmi rychle kazí a po několika dnech i v chladničce je nepoužitelná.

a

Elena

Reklama