HROZNOVÝ CHEESECAKE
Překvapivá svěží chuť, jedna z mála možností, jak využít hroznové víno při pečení a navíc rozšířená nabídka moučníků typu cheesecake – to vše nabízí hroznový koláč, opět z dílny rakouské autorky Annette Wolterové.
Suroviny:
75 g měkkého másla
3 lžíce medu nebo agávového či javorového sirupu
2 žloutky
200 g celozrnné mouky
75 g mletých a drcených ořechů nebo mandlí
500 g hroznového vína bez jader
4 vejce
250 g žervé sýra, nebo část žervé a část pomazánkového másla či mascarpone
lžíce krupice
100 g sirupu z cukrové řepy nebo agávový sirup
šťáva a kůra z bio citronu
Postup:
Změklé máslo utřeme s medem a se žloutky do světlé pěny. Odměříme mouku, ořechy částečně mleté a částečně drcené. Nasypeme na vál a vytvoříme důlek, do kterého vylijeme máslovou pěnu.
Pomalu zapracujeme v pevné těsto, které necháme alespoň 1 hodinu odpočívat v chladničce.
Omyjeme hroznové víno, otrháme kuličky a necháme okapat. Žloutky a bílky oddělíme. Žloutky žervé, krupici, sirup a citrónovou kůru i šťávu ušleháme dohladka. Z bílků vyšleháme se špetkou soli pevný sníh, který zlehka metlou vmícháme do žloutkové směsi.
Předehřejeme troubu na 180°C. Těsto vyjmeme z chladničky a rozdrobíme do kulaté koláčové formy o průměru cca 26 cm. Na okraje asi 3 cm vysoké přitiskneme tenkou vrstvu těsta. Jakmile máme stěny vytvořené, rovnoměrně rozprostřeme ostatní těsto po dně formy a rovněž přitiskněme.
Do formy s těstem vlijeme žloutkovou směs a rovnoměrně rozsypeme kuličky hroznového vína. Pokud chci, aby koláč více voněl po ovoci, pokrájím navrch malé kousky jahod či malin (stačí 6 větších jahod) – mohou být i mražené.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30-40 minut dle typu trouby. Jakmile je koláč na povrchu zlatavě nahnědlý a plně se rozvoní, můžeme ho vyjmout z trouby a nechat vychladnout. Před podáváním je lepší cheesecake vložit do chladničky nebo chladné místnosti.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.