JABLKOVÉ HRUDKY
Jablka, která již uvadají nebo jsou nevzhledná či kyselá pro přímou konzumaci, jsou vhodná pro tento typ receptu. Je to již poměrně známý a oblíbený dezert, který již v nejedné kuchyni zdomácněl. Pokud jste jej ještě nikdy nezkusili, máte nyní možnost, třeba se zabydlí i u vás.
Suroviny:
1 kg jablek
šťáva z 1 citrónu
200 g cukru krupice
250 g másla či hery
400 g polohrubé mouky
4 vejce
1 vanilkový cukr
½ prášku do pečiva
mletá skořice
100 g hrubě mletých ořechů či mandlí (může být i více)
cukr moučka na posypání
Postup:
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme asi na 1 cm velké kostičky (pro rychlejší přípravu můžeme použít kráječ na bramborový salát). Ihned zakapeme citrónovou šťávou, aby jablka nezhnědla.
Ve šlehací míse ušleháme změklý tuk s cukrem a vanilkovým cukrem do lehké pěny, zašleháme celá vejce, mouku s práškem do pečiva, skořici a ořechy.
Ve větší míse smícháme s pokrájenými jablky a klademe hrudky na pečící papír trošku dále od sebe (při pečení by se nám mohly spéci dohromady).
Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Lépe je hrudky vypéci dohněda, aby hrudky držely pohromadě i další dny – díky šťávě z jablek ještě trochu změknou.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.