JAHELNÍK
Jáhly patřily ještě před pár desítkami let neodmyslitelně do české kuchyně. K jejich škodě je vytlačila až dovážená rýže. Nemohla je ale nahradit obsahem cenných vitamínů a minerálů, které řadí jáhly na přední místo mezi obilovinami - z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2... 
Jsou bezlepkové, v těle působí zásaditě a jako antioxidanty. Upravovaly se stejně jako rýže na slaný i sladký způsob. Jako hlavní jídlo nebo dezert můžete nyní vyzkoušet jahelník.
Suroviny:
15 dkg jáhel
 3,5 dcl mléka
 3,5 dcl vody
 1,2 lžičky soli
 5 lžic (může být více i méně, podle chuti) medu či sirupu (z agáve, javoru apod.)
 5 středních jablek
 1 lžíci maizeny (kukuřičného škrobu)
 1 lžička skořice
 2 lžíce švestkových povidel
 sníh ze 2-3 bílků
 2 lžičky moučkového nebo vanilkového cukru
 
 Postup:
 Jáhly properte teplou vodou a s vodou, mlékem, solí a sirupem uvařte do měkka (přibližně 12-15 minut).
 Jablka oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky, smíchejte se skořicí, 1 lžicí sirupu a maizenou. 
Polovinu kaše rozprostřete do pečící formy o průměru cca 20 cm. Potřete povidly a navršte jablka.

Překryjte druhou polovinou kaše a povrch uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pečte asi 30 minut. Ušlehejte sníh z bílků, špetky soli a cukru. Ušlehané bílky rozprostřete na povrch
 a pečte ještě asi 15 minut. 
Jahelník můžete jíst ještě teplý, ale i studený chutná báječně.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

















