JAHODOVÝ PEČENÝ CHEESECAKE
V poslední době se těší tvarohové dezerty mnohem větší oblibě než klasické máslové dorty. Jejich vydatnost často dodá člověku pocit sytosti jako celý oběd a vskutku tomu odpovídá i jejich energetická hodnota, navíc díky obsahu bílkovin i výživová hodnota.
Suroviny:
200 g máslových sušenek
100 g rozpuštěného másla
3 pomazánková másla nebo 600 g žervé sýra
200 g moučkového cukru
4 vejce
200 g zakysané smetany
200 g rozmixovaných jahod
vanilka nebo vanilková esence
Postup:
Rozdrcené nebo rozmixované sušeny vložíme do misky, přilijeme teplé rozpuštěné máslo a dobře rozmícháme.
Takto připravenou směs vložíme do dortové formy a na dno dobře přitlačíme, po okrajím uděláme malý okraj.
Předehřejeme troubu na 200°C. Pomazánkové máslo nebo žervé sýr vložíme do větší mísy, přidáme zakysanou smetanu, cukr, rozmixované jahody, vanilkový cukr a dobře rozšleháme. Postupně přidáváme vejce pokojové teploty. Takto prošlehanou směs vlijeme do dortového korpusu se sušenkovým základem.
Mírně chvilku klepe s celou formou, aby se vytvořila hladká hladina a vložíme do trouby. Pokud máme troubu s ventilátorem, zapneme tento režim a pečeme asi 10 minut. Poté snížíme teplotu asi na 110°C a pečeme dalších 20 minut. Troubu mezitím neotvírat! Snížení teploty nám způsobí hladký povrch koláče, který by neměl popraskat. Po 20 minutách troubu vypneme a otevřeme asi 5 cm (můžeme do pootevřených dvířek vložit vařečku) a takto necháme koláč dozrát asi 2 hodiny.
Po mírném zchladnutí opatrně vyndáme koláč a necháme zcela vychladnout. Povrch dozdobíme čerstvými jahodami,
které zastříkneme rozpuštěnou řídkou želatinovou směsí, aby jahody nezvadly a udržely si svou čerstvost. Koláč necháme v chladničce řádně vychladit.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.