JEMISTA – PLNĚNÁ RAJČATA A PAPRIKY (Domátes ke Piperiés Yemistés)
Jemista je řecký pokrm a slovo samotné znamená „plněné“. Toto jídlo dostanete v téměř každé řecké restauraci a podává se jako příloha k masu či jako předkrm. Nejlépe je připravit je den předem, suroviny se lépe proleží a pak má teprve pokrm plnohodnotnou chuť.
SUROVINY:
6 velkých rajčat
6 paprik
2 cibule
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce nadrobno nasekané petrželky
1 lžíce nadrobno nasekané máty
1 lžíce cukru
½ kg rýže
sůl, bílý pepř
2 stroužky česneku
Rajčata a papriky omyjeme a ostrým nožem odřízneme asi 1,5 cm pod stopkou tak, aby vzniklo jakési víčko. Z paprik vyjmeme jádřince a očistíme od zbytku jadérek. Z rajčat malým nožem opatrně vyřízneme dužninu a lžičkou dočistíme.
Dužninu pokrájíme na menší kousky a vložíme do misky. Vzniklá „víčka“ si uschováme na pozdější přikrytí. Rýži uvaříme tak, aby nebyla rozvařená ale pevná. Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, když začne zlátnout, přidáme dužninu z rajčat, petrželku, mátu, sůl a pepř a dusíme asi 10 minut. Nakonec přidáme česnek.
Podušená rajčata dobře promícháme s rýží a směsí plníme rajčata a papriky, přiklopíme víčky a poklademe na pekáč.
Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.