KŘEHKÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
Lehký rychlý letní koláč je zde uveden s jablky, ale lze ho kombinovat i s jiným sezónním ovocem jako je rebarbora, černý či červený rybíz, meruňky a další ovoce, které má nakyslý charakter.
Suroviny na těsto:
250 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
70 g cukru
2 žloutky
½ kypřícího prášku
1 Hera
šťáva z ½ citrónu
Náplň:
1-1,5 kg nahrubo nastrouhaných jablek
šťáva z ½ citronu
1 vanilkový cukr
Na vále vypracujeme těsto, ¾ těsta rozválíme na plech (vymazaný a vysypaný, nebo na pečící papír), postrouháme jablky, která posypeme vanilkovým cukrem (máme-li jablka či jiné ovoce hodně kyselé, můžeme dle chuti přidat více cukru), pokapeme citrónovou šťávou a ze zbytku těsta vyválíme proužky, které křížem klademe na povrch koláče. Pečeme při 180°C, dokud nám mřížky nezezlátnou. Lépe chutná druhý den, kdy se ovoce lépe rozloží.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.