Chrudimské noviny KŘEHKÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

KŘEHKÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

Lehký rychlý letní koláč je zde uveden s jablky, ale lze ho kombinovat i s jiným sezónním ovocem jako je rebarbora, černý či červený rybíz, meruňky a další ovoce, které má nakyslý charakter.


Suroviny na těsto:


250 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
70 g cukru
2 žloutky
½ kypřícího prášku
1 Hera
šťáva z ½ citrónu

Náplň:

1-1,5 kg nahrubo nastrouhaných jablek
šťáva z ½ citronu
1 vanilkový cukr

Na vále vypracujeme těsto, ¾ těsta rozválíme na plech (vymazaný a vysypaný, nebo na pečící papír), postrouháme jablky, která posypeme vanilkovým cukrem (máme-li jablka či jiné ovoce hodně kyselé, můžeme dle chuti přidat více cukru), pokapeme citrónovou šťávou a ze zbytku těsta vyválíme proužky, které křížem klademe na povrch koláče. Pečeme při 180°C, dokud nám mřížky nezezlátnou. Lépe chutná druhý den, kdy se ovoce lépe rozloží.
 

a

Elena

Reklama