MEDOVNÍK
Tento dezert se těší stále větší oblibě. Je jen málo kaváren, které jej nenabízí, a to především pro jeho vyšší trvanlivost než u běžných zákusků. Původ této sladkosti má údajně staré slovanské kořeny a v běžné prodejní síti jej lze běžně zakoupit. Patří však mezi luxusní dezerty, a to především díky jeho vyšší ceně.
Pokud jste si oblíbili chuť této medovo-ořechové pochoutky, nechce se vám vydávat tolik peněz za pamlsek a máte trpělivost a trochu více času na jeho přípravu, pusťte se do něj. Blanka, má známá, která ho přivezla na jedno naše setkání, mě jeho chutí zlákala k přípravě také a musím říci, že mě rodina pochválila.
SUROVINY:
Těsto:
400 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
50 g másla
2 vejce
3 polévkové lžíce medu
1,5 kávové lžičky sody
Krém:
250 g kvalitního (důležité) másla
1 salko (kondenzované slazené mléko)
Další suroviny:
1 dcl silné kávy – studené
0,5 dcl rumu (lépe Key rum)
100 g strouhaného perníku
100 g strouhaných ořechů
POSTUP:
Minimálně 1 den předem zalijeme plechovku se Salkem vodou a pomalu vaříme 2 hodiny. Mléko zkaramelizuje a dodá moučníku typickou chuť. Necháme vychladnout.
Máslo, cukr, med a vejce vložíme do hrnce a zahřejeme ve vodní lázni.
Na vále promícháme mouku se sodou a do vytvořeného důlku uprostřed vlijeme rozpuštěnou směs. Vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na 6 stejných dílů a z každého vyválíme kruh velikosti dortové formy,
pomocí válečku přeneseme na pečící papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 4 minuty.
Ve šlehací míse dohladka vyšleháme máslo a po lžících přidáváme zchladlé zkaramelizované kondenzované mléko.
Jeden díl upečeného těsta pokapeme směsí kávy a rumu, potřeme krémem a posypeme perníkem s ořechy.
Překryjeme dalším dílem těsta a postupujeme stejně. Zbylým krémem potřeme celý povrch moučníku a posypeme perníkovou směsí.
Vzniklý dort zabalíme do alobalu nebo potravinářské folie a necháme do druhého dne proležet.
Recept zní pracně, ale pokud máte připravené všechny suroviny, tolik času jeho příprava ve skutečnosti nezabere. Podáváme se šlehanou smetanou.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.