METÁČKY – SVATEBNÍ KOLÁČKY
Metáčky je krajové označení svatebních koláčků na Hradecku a Pardubicku. Jedná se o malinké koláčky, které se roznášejí 14 dní před svatbou s oznámením nebo pozvánkou na tuto událost. Dříve se tento zvyk bezvýhradně dodržoval a bylo prestiží každé rodiny mít toto pečivo co nejmenší a nejchutnější.
Tady nabízím recept své bývalé kolegyně Věry a považuji výsledek za nejzdařilejší, který jsem kdy ochutnala. Pro tyto účely jsem si nechala udělat formičku ve tvaru kytičky, kterou mi kolegyně půjčila. Nejedná se sice o nejmenší koláčky, ale při troše zručnosti je jejich výroba mnohem rychlejší než u běžných vázaných čtverečků. Komu by se nechtěly dělat miniaturní koláčky, může samozřejmě těsto i náplně použít na velikost běžných vázaných koláčů.
SUROVINY:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
250 g másla
30 g cukru
40 g droždí
2 žloutky
1 dcl mléka
sůl
citrónová kůra
vanilkový cukr
moučkový cukr na obalení
POSTUP:
Ve větším hrnku smícháme vlažné mléko s droždím a cukrem a necháme vykynout kvásek.
Prosejeme mouku a všechny ostatní přísady smícháme s kváskem a vypracujeme hladké těsto.
Nenecháme odpočívat, ale ihned rozválíme z těsta placku asi 3 mm silnou. Zvolíme tvar a velikost koláčů, které plníme různými náplněmi (makovou, ořechovou, povidlovou či tvarohovou), koláče zavážeme,
klademe na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.