MUSAKA (MOUSSAKA)
Řecký zeleninový nákyp s mletým masem. Tato varianta je kompilací několika receptů na snad nejslavnější řecké jídlo - musaku. Sestavil ho Tom Stone, jenž žil na různých místech v Řecku a po té, co se usadil na jednom z ostrovů, vařil v místní restauraci. Ta se stala vyhlášenou až do 200 km vzdálených míst.
SUROVINY
Zelenina:
1 větší lilek
2 malé cukety
3 velké brambory
Masová omáčka:
cibule nasekaná nadrobno
2 lžíce olivového oleje
¼ kg mletého masa (hovězí nebo napůl s vepřovým)
2 menší nebo 1 velké rajče, spařit, oloupat a nakrájet na kostičky
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky skořice
3 lžíce rajského protlaku
šálek červeného vína
1 lžička sušeného oregana
3 lžíce nasekané kadeřavé petrželky
sůl a pepř dle chuti
Bešamelová omáčka:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1/3 – ½ litru horkého mléka
sůl
bílý pepř
polévková lžíce sýra kasseri (lze nahradit čedarem)
špetka skořice
špetka strouhaného muškátového ořechu
2 vejce
3 lžíce sýra kefalotouri (lze nahradit parmezánem)
Postup:
Lilek a cukety nakrájejte na plátky asi 1 cm silné, osolte a nechte asi 1 hodinu odkapat hořkou šťávu. Operte sůl a osušte. Po obou stranách lehce osmažte. Vysušte přebytečný tuk a nechte zchladit v lednici do druhého dne. Druhý den nakrájejte brambory rovněž na plátky a osmažte.
Masová omáčka:
Zpěňte nakrájenou cibuli na olivovém oleji, přidejte mleté maso a rozmíchejte na drobné kousky. Duste do šedohněda, přidejte ostatní suroviny na masovou omáčku a duste asi 30 minut. Potom zchlaďte – nejlépe do druhého dne.
Bešamelová omáčka:
Z másla a mouky udělejte světlou jíšku, pomalu vmíchejte metličkou horké mléko, vyšlehejte do hladka, přidejte sýr kasseri nebo čedar, muškátový ořech a skořici. Do misky rozbijte vejce, vmíchejte trochu horké omáčky z jíšky a mouky a šlehejte tak, aby se vejce nesrazila. Po chvilce vmíchejte do ostatní bešamelové omáčky a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte až do husta. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
Do pekáče nebo zapékací mísy na dno naskládejte osmažené lilky, jako další vrstvu osmažené brambory. Překryjte masovou omáčkou, sýr kefalotouri (parmezán), další vrstva jsou smažené cukety.
Překryjte horkou bešamelovou omáčkou a zasypte zbytkem sýra (mohou být oba druhy).
Pečte v troubě na střední teplotě 45 minut až 1 hodinu, až je vrchní vrstva zlatavá až světle hnědá. Nechte zchladnout – nejlépe nechat do druhého dne, kdy se chutě dokonale prolnou. Pokud nakrájíte musaku čerstvě upečenou, rozpadne se Vám a chuť nebude kompaktní.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.