Chrudimské noviny MUŠLIČKY Z KŘEHKÉHO TĚSTA

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

MUŠLIČKY Z KŘEHKÉHO TĚSTA

Recept na křehké těsto jsem získala od kamarádky Věrky a nadchl mě svou jednoduchostí a křehkostí. Pečivo z tohoto těsta vydrží měkké a čerstvé téměř týden. Zajímavá je i variabilita použití těsta – nejen na slané a sladké varianty, ale můžeme z něj dělat i záviny, kremrole, dokonce ho můžeme použít i na ovocné koláče.
 
SUROVINY: 


Těsto:
250 g hladké mouky
250 g másla nebo jiného tuku (Hera apod. nebo kombinací obou)
250 g tučného tvarohu
1/2 lžičky soli 

 
Náplň:
125 g Nivy
100 g žervé sýru
2 stroužky česneku
směs bylinek (podle chuti a možností – oregano, saturejka, tymián, rozmarýn a podobně)
1 lžička kukuřičného škrobu

Postup:
Ze všech tří suroviny vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočívat. Na vále vyválíme na sílu asi 3 mm a vykrajujeme kolečka či jiné tvary, které následně plníme.



Tuto náplň si připravíme tak, že smícháme nastrouhanou nivu a ostatní suroviny a ušleháme. Škrob přidávám především kvůli pevnosti náplně. Při pečení se sýry roztékají a škrob jim nedovolí vytéci zcela, ale jen taštičku otevřít, čímž vznikne efekt otevřené mušličky. Plnit můžeme i jinými slanými náplněmi (např. žervé sýr, sušená rajčata, olivy a oregano nebo si vytvoříme vlastní varianty), vynikající je například sladká náplň z povidel, která si dochutíme badyánem, mletým hřebíčkem a skořicí.
Naplněné taštičky po okrajích slepíme k sobě a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vejcem a sypeme dle chuti – já jsem použila bílý mák.


 

Sypat můžeme tím, co máme k dispozici a rádi – seznam, modrý mák, kmín, lněné semínko.



Slaná varianta je skvělá například k vínu.


Elena

Reklama