NIVOVÉ ROHLÍČKY
Nivové rohlíčky jsou vděčným pečivem k vínu a pivu, obohatí sváteční stůl a částečně i zasytí. Nabízejí mnoho možností, jak je ochutit, podle toho, jaké koření přidáte.
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
1 máslo
300 g strouhané Nivy
3 stroužky česneku
sůl
1 vejce
koření dle chuti např.:
oregáno
saturejka
rozmarýn
popř. semínka dle chuti např.:
lněné semínko
slunečnice
seznam apod.
1 vejce na pomazání
Kvásek:
1,5 dcl mléka
lžíce cukru
kostka droždí
Postup:
Na kvásek ohřejeme mléko na teplotu cca 40°C, v něm v hrníčku rozmícháme droždí a cukr a zasypeme 3 lžícemi mouky. Necháme vykynout. Oddělíme si 100 g strouhané Nivy, část semínek a koření na posypání povrchu. Ostatní suroviny zpracujeme na středně tuhé těsto
a nenecháme kynout. Naopak ihned rozdělíme na 8 dílů. Každý vyválíme na kulatou placku přibližně velikosti talíře a potřeme rozšlehaným vejcem. Kruh z těsta rozdělíme na 12 dílů a každý zarolujeme ze širší části.
Vzniklé rohlíčky potíráme opět vejcem a sypeme směsí Nivy se semínky a bylinkami. Pečeme dozlatova.
Upozornění:
Místnost, ve které rohlíčky pečeme, během pečení a po něm dobře vyvětráme. Vůně Nivy a česneku je tak silná, že může přehlušit i samotnou chuť na toto pečivo:-)
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.