OUKROP NEBOLI ČESNEČKA
Jednou z nejčastěji vyskytujících se polévek v českých restauracích je česnečka. Existuje mnoho variant této polévky, ale původní českou česnečku neboli oukrop jsem v žádné z restaurací neobdržela. K uvedení tohoto receptu mě vedla jedna zkušenost z tzv.dobré restaurace,...
kdy jsem si podle jídelního lístku objednala „Pravou staročeskou česnečku“ a dostala slabý vývar, ve kterém plaval pórek, šunka, kousky granulovaného česneku a na dně ležel roztavený kus nízkotučného eidamu. Tento nechutný „jev“, který bohužel zaplavil naše pohostinství, nelze při nejlepší vůli ani kultivovaně konzumovat - od pusy vám na dno polévky visí provazy rozteklého rádoby sýru, které nelze přerušit. Zkuste tuto nejstarší variantu, jež byla chutným a poctivým jídlem často i nejchudších obyvatel.
Suroviny:
4 větší brambory
1 l vody
sůl
kmín
majoránka
5 stroužků česneku
2 lžíce vepřového nebo husího sádla
tmavý chléb
máslo či sádlo na osmažení chlebových krutonů
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na menší kostky, vložíme do hrnce s vodou, přidáme sůl, kmín, sádlo a vaříme doměkka. Po odstavení z plotny přidáme 2 lžičky majoránky a prolisovaný česnek. Necháme chvíli stát, aby se majoránka a česnek měly možnost „rozvinout“. Podáváme s opečenými kousky tmavého chleba.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.