Chrudimské noviny PLJESKAVICA

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

PLJESKAVICA

Jednoduchý a chutný pokrm z mletého masa, který pochází z Chorvatska, si získal mnoho příznivců i u nás. Svůj název si vysloužil díky závěrečnému tvarování placiček, kdy se do bochánku ochuceného masa pleská, aby z něj vznikla zmíněná placička. Může se restovat na pánvi v malém množství oleje nebo přímo na grilu.

Suroviny:

0,5 kg mletého hovězího masa (může být i jehněčí, telecí nebo jejich směs)
sůl
¼ kypřícího prášku do  pečiva nebo sody
pepř
4 jarní cibulky
čerstvý kozí nebo kravský sýr (není nutný)

Postup:

Mleté maso rozprostřeme do mísy, zasypeme práškem do pečiva nebo sodou, zalijeme asi ½ dcl vody a necháme chvíli probulat. Potom přidáme sůl, pepř, nakrájenou jarní cibulku, dobře propracujeme a necháme odpočívat (asi 1 hodinu). Soda nebo kypřící prášek pomůže masu změknout, a tím i proležet ostatní suroviny.

Z masa odebereme porci asi 1 vrchovaté lžíce, kterou položíme na pomokřené prkénko a pleskáním (odtud název) tvarujeme tenké placičky. (Pokud chceme mít maso chuťově rozmanitější, poklademe kousky kozího či kravského sýra (typu feta). Z trochu menšího množství masa vytvoříme v mokrých rukou druhou placičku, kterou překryjeme první se sýrem a okraje spojíme.)

Připravené masové placičky restujeme na pánvi, kterou jsme potřeli malým množstvím oleje na vyšší teplotu, aby maso nepustilo šťávu. Po asi 4-5 minutách maso otočíme a restujeme z druhé strany.

Podáváme s Avarem či Ljutenicou (studené zeleninové omáčky již běžně dostupné v našich obchodech), popřípadě s tzaziky, čerstvou salátovou cibulí, kterou předem zakapeme citrónovou šťávou.



Elena

Reklama