POLÉVKOVÉ KOŘENÍ
Polévkové koření jsem vymyslela, když mi bylo líto na konci podzimu na zahrádce nechat bohatou úrodu naťového celeru a petrželky, které by zmrzly. Naťový celer je odrůda, která vypadá jako přerostlá kudrnatá petržel se slabší vůní celeru a je výtečným doplňkem polévek a salátů, kam se svou vůní a chutí hodí. Chtěla jsem je uchovat jinak než sušením. Můj experiment se povedl, a tak ho můžete vyzkoušet i vy. Lze tu použít všechny naťové zeleniny. Díky oleji si bylinky uchovají barvu, jakou měly v čerstvém stavu.
SUROVINY:
Čerstvé natě:
celerová nať
petrželová nať
petržel kudrnka
popřípadě jiné…
o celkové hmotnosti 300 g
30 g mořské soli (kamenné může být méně)
200 g oleje (použila jsem panenský olivový, sezamový a asi 1/5 slunečnicového rafinovaného)
Postup:
Bylinky hned po natrhání zbavíme ztvrdlých stonků tak, aby zbytek šel rozmělnit. Rozmixujeme (použít můžeme i ponorný mixer, i když je to zdlouhavější, na rozmělnění by zřejmě šel použít masový mlýnek.
Za stálého mixování přidáme sůl a postupně vléváme olej.
Jakmile bude směs stejnoměrně rozmělněná, plníme ji do sklenic s víčkem.
Pro jistotu naplněné sklenice 20 minut povaříme, aby víčka chytla a nedocházelo k předčasné oxidaci a ztrátě kvality směsi.
Po otevření a použití je dobré pro jistotu směs srovnat do stejné úrovně a zalít troškou oleje, aby nedošlo k plísni. Otevřenou sklenici uchováme nejlépe v chladničce.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.