RATATOUILLE (ratatuj)
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm pocházející z oblasti Provence, ale jeho obdobu je možno nalézt v celém západním středomoří. Vaří se v různých obměnách, základ tvoří vždy cuketa, lilek, rajčata, cibule, česnek a provensálské koření.
Podává se jako příloha, může být však i hlavním jídlem, jehož přílohou je chléb či rýže. Jeho příprava se liší – někdy se zelenina nakrájí na kolečka a střídavě klade na pekáč a zapéká. Já předkládám recept jednodušší, kdy se zelenina pokrájí na kostky a dusí v hrnci.
SUROVINY:
2 menší cukety
1 lilek
2 papriky
3 rajčata
2 velké cibule
4 stroužky česneku
1 plechovka loupaných rajčat
olivový olej
rozmarýn, tymián
pepř
sůl
Zeleninu nakrájíme na větší kostky, 3 stroužky česneku na plátky. Ve větším kastrolu rozpálíme olivový olej, na něm opečeme cibuli, lilek, papriky a rajčata, cukety a česnek přidáme po chvíli. Přidáme loupaná rajčata, osolíme, přidáme trochu pepře (nejlépe bílého) a dusíme asi 20 minut.
Šťáva z rajčat by se měla z větší části vydusit. Nakonec přidáme trochu panenského olivového oleje, tymián, rozmarýn – pokud možno čerstvý, pokud máme bylinky pouze sušené, přidáme je po 10 minutách dušení a dalších 10 minut dusíme zeleninu s kořením. Jako poslední - těsně před stažením z ohně přidáme prolisovaný 1 stroužek česneku. Stáhneme z ohně a podáváme.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.