Chrudimské noviny RATATOUILLE (ratatuj)

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

RATATOUILLE (ratatuj)

Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm pocházející z oblasti Provence, ale jeho obdobu je možno nalézt v celém západním středomoří. Vaří se v různých obměnách, základ tvoří vždy cuketa, lilek, rajčata, cibule, česnek a provensálské koření.
Podává se jako příloha, může být však i hlavním jídlem, jehož přílohou je chléb či rýže. Jeho příprava se liší – někdy se zelenina nakrájí na kolečka a střídavě klade na pekáč a zapéká. Já předkládám recept jednodušší, kdy se zelenina pokrájí na kostky a dusí v hrnci.

SUROVINY:

2 menší cukety

1 lilek

2 papriky

3 rajčata

2 velké cibule

4 stroužky česneku

1 plechovka loupaných rajčat

olivový olej

rozmarýn, tymián

pepř

sůl

 

Zeleninu nakrájíme na větší kostky, 3 stroužky česneku na plátky. Ve větším kastrolu rozpálíme olivový olej, na něm opečeme cibuli, lilek, papriky a rajčata, cukety a česnek přidáme po chvíli. Přidáme loupaná rajčata, osolíme, přidáme trochu pepře (nejlépe bílého) a dusíme asi 20 minut.

a

Šťáva z rajčat by se měla z větší části vydusit. Nakonec přidáme trochu panenského olivového oleje, tymián, rozmarýn – pokud možno čerstvý, pokud máme bylinky pouze sušené, přidáme je po 10 minutách dušení a dalších 10 minut dusíme zeleninu s kořením. Jako poslední  - těsně před stažením z ohně přidáme prolisovaný 1 stroužek česneku. Stáhneme z ohně a podáváme.

a

Elena

Reklama