ŘEPÁNKY
Tradiční recept, který je víceméně krajovým jídlem podle oblastí, kde se pěstovala cukrová řepa. Pro tatínka, který se narodil na novobydžovsku začátkem listopadu, je to nejoblíbenější sladké jídlo. Pokud se ho někdo zeptá, který měsíc se narodil, odpoví vám stejně jako tamní obyvatelé – o řípách.
Suroviny:
těsto je stejné jako na buchty
Náplň:
řepa cukrovka
skořice
badyán
hřebíček
vanilka
mletý mák
Náplň:
Řepu očistíme a nastrouháme nahrubo. Vložíme do rendlíku, přidáme koření, vanilkový lusk a dusíme asi 30 minut za občasného míchání, aby se řepa nepřichytila. Pokud je řepa sušší, můžeme podlít asi 1 dcl vody. Po 15 minutách dušení přidáme mletý mák (množství dle obliby maku) a dusíme s makem.
Necháme vychladnout a naplníme těsto. Řepu lze sehnat pouze v říjnu a listopadu. Pokud si chcete náplň uchovat, můžete zamrazit a po rozmrazení použít i po řadě měsíců.
Postup:
Vypracujte těsto jako na buchty a nechte vykynout. Rozválejte na vále na plát, nakrájejte na díly a plňte vychladlou náplní z cukrové řepy.
Dále postupujte jako u buchet.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.