Chrudimské noviny ŠÍPKOVÁ OMÁČKA KE ZVĚŘINĚ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA KE ZVĚŘINĚ

Tuto tradiční omáčku ke kančí kýtě snad nejvíce proslavil Bohumil Hrabal a film Slavnosti sněženek, který se odehrává v Kersku u Poděbrad. Tam si toto jídlo také dodnes můžete objednat v restauraci Hájenka. Šípková omáčka v Kersku je naprosto bezkonkurenční  a nesnese srovnání, přesto Vám předkládám recept, kterým se můžete alespoň trochu té kerské přiblížit.

SUROVINY:

Marináda:

2 cibule

4 velké mrkve

½ celeru

2 velké petržele

citrónová kůra

15 kuliček černého pepře

5 kuliček nového koření

1 lžička tymiánu

3 bobkové listy

5 kuliček jalovce

1 dcl octa

2 dcl slunečnicového oleje

 

Další suroviny:

1 kg kančí kýty či jiné zvěřiny nebo vepřové plece vcelku (lépe je ho svázat nití)

10 dkg slaniny

sůl

15 dkg šípkové zavařeniny

citrónová šťáva z 1 citrónu

4 lžíce slunečnicového oleje

1 dcl dezertního vína

hladká mouka na obalení

2 lžičky cukru

 

Suroviny na marinádu nastrouháme nahrubo, cibuli pokrájíme nadrobno a smícháme s ostatními ingrediencemi na marinádu.

a

Maso ze všech stran osolíme a vložíme do marinády, kde ho podle druhu ponecháme 1-2 dny (vepřová  plec stačí 1 den, zvěřina dva).

a

Maso vyjmeme z marinády, osušíme a obalíme v mouce, rozehřejeme olej na pánvi a maso ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo.

Pekáč, ve kterém budeme péci maso, rozehřejeme na plotýnce, vložíme slaninu a zeleninu s kořením z marinády, lehce orestujeme, přisypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přilijeme ocet z marinády a dezertní víno. Sundáme z ohně, vložíme opečené maso a přikrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180°C.

a

Zvolna pečeme asi 1,5 hodiny. Pokud by se zelenina připékala, můžeme během pečení lehce podlít vodou.

a

Po upečení vyjmeme maso a koření, zeleninu s výpekem přendáme do hrnce, přidáme šípkovou zavařeninu, vodu (pouze do ideální hustoty omáčky, abychom nemuseli přidávat na zahuštění příliš mouky) a rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí. Povaříme a servírujeme s houskovým, špekovým či karlovarským knedlíkem. Omáčka však lépe chutná, pokud si ji připravíme den předem, aby se všechny suroviny vzájemně dostatečně rozležely.

 

a

Tento recept na omáčku získal velkou pozornost a pozitivní zpětnou vazbu od široké škály lidí, včetně hráčů online kasin. V poslední době se bet 22 app download stal oblíbenou volbou mezi hazardními hráči, kteří oceňují nejen vzrušující možnosti sázení, ale také kulinářské lahůdky, které zlepšují jejich herní zážitek. Spojení mezi jídlem a online hraním je stále zjevnější, protože mnoho hráčů hledá zábavné recepty, které by mohli vyzkoušet, zatímco se zabývají hazardními hrami na https://22betscasino.com. V oblasti online kasin atmosféra často přesahuje pouhé vzrušení ze hry. Hazardní hráči často rádi spojují své sázkové seance s lahodnými jídly nebo občerstvením, takže recepty, jako je ten na tuto chutnou omáčku, jsou obzvláště přitažlivé. A bet 22 app download umožňuje hráčům plynule přejít od vzrušení z jejich oblíbených her k vychutnávání kulinářských výtvorů v jejich kuchyni. Tento průnik sázení a gastronomie se stal jedinečným trendem, protože hráči sdílejí nejen své výhry, ale také oblíbené recepty.

Elena

Reklama