Chrudimské noviny ŠVESTKOVÁ CHILLI OMÁČKA

Dnes: 3°C
Zítra: 3°C
Pozítří: 4°C

ŠVESTKOVÁ CHILLI OMÁČKA

Opět nastal čas dozrávání pálivých papriček. V létě jsem ochutnala kamarádovu švestkovou chilli omáčku a moc mile mě překvapila. Hodí se k masu, k uzenině, k sýrům nebo jen tak na chleba s něčím ne moc výrazným. Ostrost si musí každý upravit podle své chuti množstvím a druhem použitých papriček. Pokud byste ji chtěli vyzkoušet a švestky již nebyly k mání, můžete použít i švestkový kompot. V tom případě počítejte s cukrem, který v kompotu je a uberte přiměřené množství z receptu.

 

Suroviny:
2 kg švestek
2-3 velké cibule
5 lžic olivového oleje
3 červené sladké papriky
8 středních rajčat
3 lžičky soli (při používání běžné kamenné stačí 2,5 lžičky, mořská nebo himalájská 3)
4 velké lžíce cukru
1-2 čajové lžičky skořice
chilli papričky – pokud máte jalapeno nebo cayennské, použijte 6 – 8 ks, pokud ostřejší – habanero nebo bhut jolokia apod., stačí 2-4 podle velikosti
¾ l vody


Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší čtverečky a na oleji orestujeme do sklovita. Přidáme vypeckované rozpůlené švestky, sůl a cukr a promícháme.



Zalijeme vodou a necháme dusit asi 5 minut. Poté vložíme očištěné a rozkrájené papriky, rajčata a na drobné kousky chilli papričky bez jadérek, zasypeme skořicí. Promícháme a přikryté dusíme asi 30 minut.



Rozmixujeme a horké plníme do vypařených horkých sklenic. Zavíčkujeme a pro jistotou ještě 5 minut sterilujeme sklenice, aby omáčka vydržela v konzervě.


Elena

Reklama