ŠVESTKOVÁ OMÁČKA
Další z řady sladkokyselých omáček je oblíbená nejen pro svou chuť, ale i pro rychlost, s jakou je vytvořena. Je vhodná k vařenému libovému masu (hovězí , vepřové, krůtí), ale často se podává i ke steakům či vařenému uzenému masu. Pokud zvolíte uzené, doporučuji ho vařit vcelku v tlakovém hrnci na pařáčku přibližně asi ¾ hodiny. Maso můžete také nakrájet na kostky jako na guláš a s kořením a cibulí uvařit.
SUROVINY:
30 g másla
15 g hladké mouky
½ l masového vývaru nebo bujónu z polotovaru
200 g švestkových povidel
citrónová šťáva a kůra z ½ citrónu
skořice
mletý badyán
sůl
cukr (jen na vyvážení chuti)
½ dcl červeného vína – není nutné
POSTUP:
Z másla a mouky usmažíme světlou řidší jíšku,
kterou rozředíme vlažným vývarem.
Vmícháme povidla, která pečlivě rozmícháme metličkou či ponorným mixerem. Přidáme koření (skořici asi ¼ lžičky a badyán jen na špičku nože), citrónovou kůru a šťávu. Dochutíme solí a popřípadě cukrem – ten závisí na sladkosti povidel, nakonec přidáme červené víno.
Povaříme asi 5 minut na mírném ohni a podáváme s knedlíkem nebo vařenými špeclemi.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.