Chrudimské noviny ŠVESTKOVÁ POVIDLA BEZ MÍCHÁNÍ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

ŠVESTKOVÁ POVIDLA BEZ MÍCHÁNÍ

Jsem zastáncem tradičních postupů, ale při představě, že budu letos s tou velkou úrodou švestek stát  po mnoho dní u plotny a míchat povidla, jsem riskla jeden tip na netradiční postup – téměř bez práce. Musím říci, že po vyzkoušení už nemám chuť vařit povidla jiným způsobem než tímto.

SUROVINY:
3 kg vypeckovaných švestek
0,5 kg cukru
120 ml octa (kromě klasického může být i jablečný, vinný nebo pro gurmány balsamikový)
1 lžička mleté skořice, případě i badyán
0,5 dcl destilátu (rum, slivovice a jiné)

POSTUP:
Vypeckované švestky dáme do přiměřeně velkého hrnce, ve kterém se budou i následně vařit.


Posypeme cukrem, zalijeme octem, přikryjeme pokličkou a minimálně na 12 hodin uložíme v chladu – například přes noc.

Pamatujte na pravidlo, které nesmíte za žádnou cenu porušit: OBSAH HRNCE AŽ DO ZÁVĚREČNÉ FÁZE NESMÍTE V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ PROMÍCHAT! Druhý den přeneseme hrnec na vařič, necháme přikrytý pokličkou a uvedeme do varu.

Vařečku raději ani nevyndávejte, aby vás to k míchání nesvedlo. Přibližně po 1 hodině středního bublání, snížíme teplotu tak, aby se obsah hrnce jen velmi mírně vařil, a to stále přiklopen poklicí. Takto necháme 3-4 hodiny probublávat.

Přibližně v tuto dobu sejměte poklici, vsypte koření a promíchejte. Pokud byly švestky hodně vodnaté, můžete za občasného promíchání ještě ½ hodiny povařit bez poklice a zredukovat tekutinu.

Nakonec vlijeme destilát a rozmixujeme ponorným mixérem.

Ještě horké plníme do vysterilizovaných sklenic, které můžeme ještě vypláchnout destilátem a dobře uzavřeme. 

Elena

Reklama