Chrudimské noviny TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

Dělávala ho moje babička. Jde o celkem rychlou úpravu a obměnu přílohy k masu, pokud se nám brambory, hranolky či bramborová kaše již přejídají. Je vhodný zejména v letním období, kdy klasický majonézový salát není díky horku vhodný a je výrazně hůř stravitelný.

Suroviny:

500 g brambor na salát
1 velká cibule
2 vejce
kousek másla (pod vejce)
jarní cibulka, pažitka, petrželka
4 lžíce octa
3 lžičky cukru
½ lžičky soli
pepř
1 dcl kvalitního oleje (používám olivový z pokrutin, jelikož nemá tak typickou olivovou chuť, která se zde nepříliš hodí)

Postup:

Brambory uvaříme ve vodě se 2 vrchovatými lžičkami soli, ale nepřevaříme. Na másle usmažíme nařídko vejce. Do velké mísy vlijeme teplá usmažená vajíčka, přidáme pokrájenou cibuli a naťovou zeleninu, sůl, cukr, 4 lžíce octa (pokud použijeme vinný přidáme 6 lžic), pepř a olej. Rozmícháme tak, aby se cukr a sůl rozpustily, a necháme chvíli stát.



Mezitím si teplé brambory oloupeme (u letních druhů je můžeme nechat i se slupkou), pokrájíme na kostky a vložíme do mísy s vaječnou směsí. Opatrně promícháme, aby se nám brambory příliš „nerozbily“, přiklopíme víkem a necháme chvíli odpočívat.



Salát podáváme teplý, ale je dobrý i po vychladnutí.

Elena

Reklama