Chrudimské noviny TZAZIKY

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

TZAZIKY

Salát, který se používá jako předkrm s pečivem nebo místo majonézy jako příkrm, je už u nás zdomácnělý. Dostaneme ho v obchodech již vyrobený, ale kvalitu, kterou má ten domácí řecký, nedosahuje žádný z koupených produktů. Nabízím zde recept, který je při použití správných surovin, identický s tím původním v Řecku vyrobeným.

Suroviny:

1 salátová okurka
200 g řeckého jogurtu (ne jogurtu řeckého typu!)
3 stroužky česneku
sůl
bílý pepř
olivový olej
5 lístků čerstvé máty – není nutný

Postup:

Oloupanou okurku nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme asi 10 minut odležet, aby okurka pustila šťávu. V malé misce prolisujeme česnek a zalijeme panenským olivovým olejem - asi ½ dcl. Necháme opět asi 10 minut (pokud máme čas i 1 hodinu) odležet. Olej zbaví česnek dráždivých silic a naopak vůni a chuť česneku nasaje do sebe. Z okurky odlijeme přebytečnou šťávu a lehce je vymačkáme. Do misky k okurce přidáme jogurt, česnek s olejem, bílý pepř, případně nasekanou mátu, zamícháme a dle chuti dosolíme.

Elena

Reklama