ZÁVIN Z PIVA
Závin, který lze plnit jablky, povidly, makovou či ořechovou nádivkou. Avšak díky tomu, že těsto neobsahuje cukr, ho můžeme rovněž použít jako základ na závin se slaným obsahem – špenátová či sýrová nádivka dle vaší chuti a fantazie. Kdo si pamatuje na bezkonkurenční makový závin v lahůdkářství u Smetánků v Chrudimi, zřejmě velmi ocení tento recept pro výrobu svého vlastního domácího.
Suroviny:
½ kg hladké mouky
1 celé vejce
1 máslo (může být i Hera)
100 ml piva
Ze surovin zpracujeme pevné těsto a necháme půl hodiny odležet. Z těsta rozválíme plát, pokud ho budete plnit strouhanými jablky, posypte ho nejprve strouhankou, potom jablka, cukr, ořechy, skořice a zviňte. Já jsem zde použila makovou náplň s použitím ¼ strouhaných ořechů.
Zavinutý štrúdl položíme na vymazaný plech nebo pečící papír,pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme při vysoké teplotě 240°C 20 – 30 minut. Po vyjmutí pomažeme rozpuštěným máslem.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.