Chrudimské noviny Zastupitelstvo odsouhlasilo milionovou investici do Fibichovy ulice, práce začnou ještě letos na podzim

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zastupitelstvo odsouhlasilo milionovou investici do Fibichovy ulice, práce začnou ještě letos na podzim

Chrudim - Fibichova ulice, která je doslova pověstná svým neutěšeným stavem, jenž je zapříčiněn především rozbitou vozovkou, ale i malým počtem parkovacích míst, se letos na podzim konečně dočká rekonstrukce. Tento záměr totiž odsouhlasili na svém pondělním jednání zastupitelé města.

Rekonstrukce se tak dočká jak zmiňovaná silnice, tak i parkovací stání a přilehlé chodníky. Ulice, v níž často marně hledají místo k odstavení svého vozu třeba návštěvníci nedaleké polikliniky, získá i nové osvětlení. Tak, jako v jiných částech města, i zde by se měly zastaralé výbojky přijít nahradit moderní LED technologií. Ta poskytuje, krom vyšší svítivosti, i výraznou úsporu elektrické energie. Omlazení se dočká také místní zeleň, protože by zde město rádo vysázelo nové stromy. Jednosměrka zůstane ale zachována.

Parkovacích míst je ve Fibichově ulici dlouhodobý nedostatek.  Foto: Chrudimské noviny

Město teď připravuje výběrové řízení, z něhož by měla vzejít firma, která se úkolu zhostí. Proběhla prý dokonce i diskuse, z níž však nevzešly žádné vážnější námitky. Podle mluvčí radnice Sylvy Drašnarové se řešil především způsob rekonstrukce a též možnost přístupu k domům v průběhu podzimní rekonstrukce.

red

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#1663 Tomáš Velendorf 30. Leden 2014 - 7:19
Místo toho, aby se tato ulice kompletně zrekonstruovala tak, aby zde mohly projet jak autobusy MHD a zároveň byla zachována i drtivá část parkovacích míst, se bude na muset jaře vybudovat nová zastávka MHD ve Škroupově ulici, podle článku ze zdejších novin, v hodnotě cca 1 300 000,- Kč. Proti tomuto kroku, aby touto ulicí, v celku rušené části města, neprojely ráno, v pracovní dny mezi 4,30 - 6,00 h, čtyři autobusy, splňující ke všemu ještě všechny možné nejpřísnější ekologické normy a večer po 22 h tam neprojel dokonce ani jeden takový autobus, se postavilo ihned tvrdě několik obyvatel této ulice, a to za vydatné podpory městského zastupitele a bedlivého ochránce každé městské pětikoruny, Romana Málka. Ale i ostatní radní neměli odvahu se tomuto populismu a sobeckosti postavit a posvětili jej vzápětí tak svým hlasováním. Kteří obyvatelé Chrudimi, žijící dnes v ulici, která je již nyní, ve stejně žalostném stavu jako současná Fibichova ulice, se proto na základě sobeckosti několika lidí z Fibichovky a hlavně díky malé odvaze, krátkozrakosti a populismu radních, mohou takto, těmto všem lidem "poděkovat" za to, že se ještě hodně dlouhé roky, nedočkají také rekonstrukce "své" ulice?
Obrázek uživatele Tomáš Jáchym
#1667 Tomáš Jáchym 30. Leden 2014 - 19:04
Máte složitou větnou stavbu Tomáši. Pokud jsem Vás správně pochopil, jste pro investici do Škroupovy ulice, která má renovované parkoviště, široké jízdní pruhy a světelnou signalizaci. Nevidím důvod ji rekonstruovat. Nerozumím prvním větám o autobusech. Fibichova ulice přece není pro autobusovou dopravu potřebná a odbočit na ní z Borzny, při dopravní špičce, by bylo nemožné. Vysvětlete mi to, prosím.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#1668 Tomáš Velendorf 30. Leden 2014 - 21:14
Dobrý večer Tomáši, to se omlouvám, že jsem se tak složitě vyjádřil. Tedy jinak: v létě 2011 Rada města rozhodla, že od prosince 2011 budou jezdit autobusy MHD Fibichovou ulicí tak, aby se konečně a logicky vyhnuly delší trase, zácpám a častým zpožděním po Palackého ulici. Ihned po té se ozval protest některých obyvatel z této ulice a za velké podpory tehdejšího místostarosty p. Málka, bylo toto rozhodnutí, tou samou Radou města zrušeno. Nové rozhodnutí bylo takové, že MHD začne od léta 2012 jezdit alespoň Škroupovou ulicí. Jelikož je, ale zastávka na Borzně až za odbočením do Škroupovy ulice, musela se zřídit dočasná zastávka na Kalábrii a nyní se musí proto i vybudovat nová zastávka před Duklou. A ve finále nyní dojde i ke kompletní rekonstrukci Fibichovy ulice. Kdyby se provedla, ale i tak, aby tam byly zachovány jak parkovací místa a zároveň ji mohla využít i MHD - což je reálné, dokonce i nyní tam projede občas náklaďák - nově by stačilo zúžit alespoň jeden chodník (přece jen to nejsou pražské Příkopy), tak se takovým řešením ušetří minimálně těch 1 000 000,- Kč za jednu novou zastávku před Duklou a tato nemalá suma se může ihned použít na některou další a také potřebnou rekonstrukci ulice. Ale jak to říkal kdysi Jirka Paroubek? Dámy a pánové, nechci se Vás dotknout, ale kdo z Vás, (na) to má ?:)