Chrudimské noviny Jaroslav Koreček: Nekrolog za Fitiho

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jaroslav Koreček: Nekrolog za Fitiho

Vracím se k článku z minulého týdne o smrti cyklisty při nehodě u Slatiňan. Fiti, Fitinka - oblíbená jména našich miláčků. Pro naše odložené kamarády obce dotují útulky. Jsou sice za dráty, ale v suchu a dostanou nažrat. Fiti byl však také člověk. Člověk, který celý život trávil na silnicích jako závozník. Profese, jež zanikla jako mnoho jiných. Stačila na obyčejný život se střechou nad hlavou. Na silnici také svůj život skončil. Možná to bylo pro něho vysvobozením před mrazy, které by bez omrzlin nepřežil. Kolo s vozíkem byl celý jeho majetek. Bivakoval pod plachtou u Valchy na Borku.

Vždy usměvavý Fiti, tak si ho budeme pamatovat.  Foto: Chrudimské noviny

Železo a jablka, která sbíral podél silnic, mu muselo k životu stačit. Vždy pozdravil, nikdy si nestěžoval, nežebral. Umýt se mohl v řece a ohřát u ohně nebo v hospodě. Takovýto ozdravný týdenní lednový pobyt by měl být povinný pro různé sociální pracovníky, aby poznali životní podmínky bezdomovců. Dříve platilo dokonce domovské právo. Pro každou obec by bylo hanbou, kdyby se nedokázala postarat o lidi bez prostředků. Zajistit jim důstojné bydlení a jídlo. Málokdo si připouští, že ho může takový krutý osud potkat. Z kopce se ale někdy jede velice rychle. Možná by současným chudým pomohl výtěžek různých obecních a městských plesů, které jsou v plné sezóně. Ale to bych chtěl asi na současných měšťanech příliš. Čest tvé památce, Slatiňáku, Lubomíre Čmelíku.

Jarda Koreček, srab který ti nedokázal v životě pomoci.

Reklama

Obrázek uživatele zdenek jirasek
#1676 zdenek jirasek 3. Únor 2014 - 12:27
Jardo, dobře jsi to napsal. Diplomovaných sociálních pracovníků a pracovnic co nikdy nevytáhnou paty z kanceláře, máme na rozdávání. Kdyby za nimi Fitti někdy přišel, tak by ho pohoršeně vyhodili, protože by jim nevoněl. A srabi jsme všichni. Teď jde jen o to, abychom se z tohoto příběhu poučili a u dalších chudáků nezaspali možnost pomoci včas. zdeněk jirásek
Obrázek uživatele Radek Meduna
#1682 Radek Meduna 7. Únor 2014 - 11:45
zdenek jirasek: Jardo, dobře jsi to napsal. Diplomovaných sociálních pracovníků a pracovnic co nikdy nevytáhnou paty z kanceláře, máme na rozdávání. Kdyby za nimi Fitti někdy přišel, tak by ho pohoršeně vyhodili, protože by jim nevoněl. A srabi jsme všichni. Teď jde jen o to, abychom se z tohoto příběhu poučili a u dalších chudáků nezaspali možnost pomoci včas. zdeněk jirásek
Odkaz na stránky MÚ chrudim. Zdeněk Jirásek protidrogový koordinátor a sociální asistent.
Obrázek uživatele k2
#1721 k2 3. Březen 2014 - 20:49
Vídal jsem ho v Chrudimi na nádraží,na kole kolem Slatiňan,před mnoha lety na tanečních zábavách v okolí a promluvil s ním snad jedinkrát pár roků zpátky,když mi ho v žertu ve Svidnici v hospodě na hřišti nabízeli k ubytování na zahrádce... Už tehdy jsem se styděl,ale měl tak říkajíc svých starostí dost-( Ale co s tím - naposledy jsem dostal podobnou "facku" od té party bezdomovců co kempuje v Chrudimi na pařezu za lihovarem - šel jsem k zaparkovanému autu,abych cosi neodkladného úředního vyřídil,když mne jedna z těch postaviček v placaté čepici a uniformě uzemnila jedinou větou - "Tak co?Zase si dneska h.vno vymyslel...viď" - no měl samozřejmě pravdu, ale víte někdo co s tím ?