Chrudimské noviny Pardubická památková rezervace slaví padesátiny, právem patří mezi nejkrásnější v České republice

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Pardubická památková rezervace slaví padesátiny, právem patří mezi nejkrásnější v České republice

Pardubice - Padesáté „narozeniny“ slaví dnes Městská památková rezervace Pardubice. Právě 5. března 1964 bylo výnosem ministerstva kultury historické jádro města, vymezené původním rozsahem městských hradeb a areálem zámku s obranným systémem valů a prostorem dřívějších vodních příkopů, zařazeno mezi nejkrásnější památky České republiky.

„Kdysi zanedbané a šedivé historické centrum je dnes úplně jiné, než před padesáti lety. Ze zchátralého zámku je jedna z nejnavštěvovanějších památek Pardubického kraje a vůbec celé historické centrum Pardubic je něco, čím se můžeme chlubit. Čeho si však cením asi nejvíce je to, že ze starých Pardubic nezmizel život, naopak, vznikají zde galerie, kavárny, krámky,“ říká primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Součástí pardubické památkové rezervace je kromě zámku a středověké části Pardubic, zahrnující i vodní kanál napájející Císařský náhon, či masné krámy na Wernerově nábřeží, také Pernštýnské náměstí s dominantou města Zelenou bránou, kostel Zvěstování Panny Marie a kostel svatého Bartoloměje. Její obnovu město systematicky podporuje prostřednictvím Programu regenerace, který od roku 1992 vyhlašuje ministerstvo kultury. Jen za poslední tři roky jej využili majitelé desítek objektů. Spolu s městem a státem do památek investovali více než pět milionů korun.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Dave
#1727 Dave 5. Březen 2014 - 22:41
Úvodní fotografii u tohoto článku můžete porovnat s fotografií v internetové učebnici pro školáky: http://regiony.ic.cz/index.php?clanek=mesta&dir=pardub&menu=pardub . A můžete zkusit vyhledat rozdíly.