Chrudimské noviny Koniášův potlach nebude! Starosta Řezníček a jeho úředníci ho zlikvidovali tím, že nechali zabetonovat ohniště

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Koniášův potlach nebude! Starosta Řezníček a jeho úředníci ho zlikvidovali tím, že nechali zabetonovat ohniště

Chrudim - Oblíbený Koniášův potlach, na který každoročně proudily stovky dětí a jejich rodičů, se letos na plácku Roština za Divadlem Karla Pippicha vinou chrudimské radnice konat nebude. Tato pro leckoho smutná zpráva se však dala s ohledem na přístup vedení města už delší dobu očekávat. Celý rok totiž probíhala zdlouhavá vyjednávání mezi pořadateli tradičního potlachu a starostou města Petrem Řezníčkem (SNK-ED), která nakonec vyvrcholila tím, že dalo město ohniště k údivu všech zabetonovat.

Každý, kdo se jen trošku zajímal o to, jakým způsobem probíhala spontánní akce několika Chrudimáků, kteří každoročně připravovali potlach ve volném čase za vlastní peníze, není jistě překvapen. Řezníčkova averze proti pálení čarodějnic za Divadlem Karla Pippicha byla totiž dlouhodobě známá. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že důvodem, proč se starosta snažil tradiční veselici zlikvidovat, je prostá závist. Nikdy totiž nebyl uveden mezi organizátory, k nimž kromě několika lokálních politiků, bývalých starostů a podnikatelů patřila třeba i Chrudimská beseda, Technické služby Chrudim, nebo dokonce sám městský lesník, který sem dodal dřevo určené k postavení hranice.

Letos hranice za Divadlem Karla Pippicha nevzplane, současné vedení města je proti.  Foto: Chrudimské noviny

„Svévolně tam před lety vznikla aktivita pálení ohňů. Při této aktivitě však docházelo ze strany pořadatelů k méně citlivějšímu přístupu k místu a ke stromům,“ vyjádřila se na adresu pořadatelů a účastníků, mezi nimiž převažují děti, jedna z Řezníčkových úřednic, Hana Dušánková, která na městském úřadě plní funkci technika údržby městské zeleně. Nelze se v této souvislosti nepozastavit nad formulací, kterou Dušánková užila, když označila občanskou aktivitu, která se koná v Chrudimi už třetí volební období, za svévoli. Jde přitom o člověka, jehož plat je tvořen právě daněmi těch, kteří se Koniášova potlachu pravidelně účastní. „Původní záměr odpočinkového místa vedle divadla nebylo ohniště, ale stůl, jehož středem bude procházet strom s malou korunou,“ popisuje Dušánková záměry města, jež však nikdy nebyly dotaženy do konce. Důslednost, s kterou někteří úředníci a politici brojí proti tradiční aktivitě občanů, jim evidentně chybí v jiných oblastech.

Stůl a strom totiž Na Roštině nikdy nevznikl a podle informací z kuloárů, na tuto úpravu město už dávno rezignovalo. Místo stolu zde tak vznikla díra v zemi zaplněná „kačírkem“, která dlouhá léta slouží jako ohniště. Přesto jeden z pořadatelů Koniášova potlachu, Luboš Jelínek z Volby pro město, přišel s návrhem, jak pálení čarodějnic na oblíbeném místě zachovat a přitom předcházet případnému poškození rozrůstajících se stromů okolo, na které se současné vedení města vymlouvá. Jelínek totiž navrhl posunutí ohniště o pár metrů dál směrem ke křižovatce, ale i tady narazil na zjevnou neochotu a nezájem vedení radnice a poslušných Řezníčkových úředníků. Výjimečnou ignoranci v tomto směru opět ukázala Hana Dušánková. „Upravovat plochu veřejného prostranství jen kvůli aktivitě, která se koná jedenkrát do roka, a která se dá konat i na travnaté ploše, pokud se bude chtít provozovatel zabývat úklidem a přípravou prostoru, nepřipadá v úvahu,“ tvrdí Dušánková.

Svévole občanů města nebo tradiční zábava pro děti všeho věku? Občanská iniciativa a navíc úspěšná se v Chrudimi jen tak neodpouští.  Foto: Chrudimské noviny

O Koniášově potlachu dokonce jednala několikrát i městská rada. Ta však tvrdohlavě odmítá oblíbenou a tradiční akci pro veřejnost, kterou si pořadatelé platí z vlastních kapes a raději se rozhodla udělat akci jinde a za městské peníze, kterou však veřejnost ignoruje. Stačí si vzpomenout na pálení čarodějnic na Janderovském hřišti, které skončilo fiaskem pro nezájem Chrudimáků trmácet se daleko za město, aby zde mohli zdarma od města dostat špekáček, chléb a hořčici a poslouchat živou hudbu. To vše opět ukazuje na nehospodárné nákladání s veřejnými prostředky, když je odmítána úspěšná občanská aktivita, která je navíc pořádána pro občany zdarma a nikoli za peníze z městské kasy.

Dětský smích se letos za divadlem nerozezní, protože je starosta Řezníček i jeho úřednická armáda proti.  Foto: Chrudimské noviny

Záměr pořadatelů Koniášova potlachu byl přitom takový, že děti z města dostanou tradiční zábavu Filipojakubské noci tam, kde žijí. Nemusí proto jezdit do okolních vesnic a městských periferií. Problémy pořadatelům přitom začalo dělat až nové vedení radnice v čele se starostou Řezníčkem. Právě Řezníček byl Jelínkem osloven s tím, že jeho osobní názor je pro organizátory a pořadatele nesmírně důležitý. Ani po několika urgencích však ze starosty nevypadlo konkrétní stanovisko a jako štít před sebe pokaždé stavěl názory Hany Dušánkové a městského architekta Marka Janatky. Janatka, který v Chrudimi nežije, přitom bez skrupulí navrhuje letitou, tradiční akci pro děti a rodiče zlikvidovat. „Domnívám se vzhledem ke kontextu místa, že se jedná o řešení spíše nouzové a z dlouhodobého hlediska pro město nežádoucí. Prostor je pro daný účel malý a umístění v koutě vedle divadla je nevhodné. Ani projekt divadla ve třicátých letech 20. století s koncipováním podobného prostoru neuvažoval. Z toho důvodu nedoporučuji investice do úprav tohoto prostoru pro podporu pálení čarodějnic a doporučuji tuto aktivitu zde zrušit. Pro tento účel lze výhledově hledat jiná místa, například víceúčelovou plochu za Muzeem v místě dnešního letního kina, případně bychom do doby realizace jistě nalezli i jiná dočasná, podstatně vhodnější místa,“ tvrdí Janatka, který mimo jiné proslul verbálním útokem proti zástupcům občanské iniciativy MaChr na jednom ze zasedání městského zastupitelstva. Zůstává tedy otázkou, nakolik počítali stavitelé Divadla Karla Pippicha se změnou náhonu na lužní potok, či se samoúčelným stolem okolo stromu, kde si budou dávat pivo možná pouze bezdomovci.

Nemají snad Hana Dušánková a Marek Janatka rádi děti? Toť otázka k zamyšlení.  Foto: Chrudimské noviny

Co si o přístupu chrudimské radnice a jejích úředníků myslí Luboš Jelínek, není těžké odhadnout. Přes nezájem a nenávist se snaží nepřecházet do defenzívy a trpělivě vysvětluje, proč vlastně Koniášův potlach před lety vznikl. „Původně byl Koniášův potlach symbolem spolupráce mezi stranami na chrudimské radnici, ale postupně se přetransformoval do současné podoby, kdy se jeho přípravou zabývají ti, kdo chtějí pro chrudimské měšťany udělat něco navíc, něco hezkého, vtipného, svěžího a možná i trošku provokativního,“ říká Jelínek. Stejně jako zmizela dobrá vůle ke spolupráci mezi jednotlivými subjekty lokální chrudimské politiky, zmizel letos i Koniášův potlach. Město si totiž na poslední dubnový den připravilo majáles, který má přitáhnout především omladinu do Klášterních zahrad. Jde snad o další truc podnik, jehož jediným smyslem je vymazat z povědomí jednu z oblíbených občanských aktivit? To se ukáže až v budoucnosti, která může v mnohém tvář politiky na radnici změnit. Voliči totiž už na podzim rozhodnou, nakolik je pro ně důležitější utrácet jejich peníze za zábavu organizovanou městem, nebo přijít na lety prověřený vtipný večer na plácku Roština za Divadlem Karla Pippicha a neutratit přitom z městské pokladny ani korunu.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele chrudimák
#1817 chrudimák 25. Duben 2014 - 15:11
Takže rodiny s dětma mají smůlu - takové pohodové odpoledne to tam bývalo. Děti si zasoutěžili, opekl se paras a poklábosilo se sousedama. Majáles pěkná věc, ale když čtu jak má vypadat, tak to rozhodně pro nás není, takže Město děkujeme a pojedem radši někam do okolních vesnic.
Obrázek uživatele jezevec
#1819 jezevec 25. Duben 2014 - 16:59
Žádný strach, kdo si chce zařádit může zde: https://www.facebook.com/letnikino.chrudim/events vítán je každý !!
Obrázek uživatele Aknelka
#1821 Aknelka 27. Duben 2014 - 8:42
Mě už to snad ani nepřekvapuje :-( Starosta by se měl "starat" o blaho občanů, od toho se ta funkce tak jmenuje. Ono je moc snadné dělat líbivou politiku - tu se nechat zvěčnit se seniory, tu s dětmi, tu s oceněním a jakmile se mi něco nelíbí a nebo se tím nemůžu prezentovat já, já, já jenom já, šmahem to smést ze stolu. V okolních vesnicích mají čarodějnice dlouholetou tradici, sejdou se lidi, kteří mají během roku sotva šanci se setkat, poklábosit, zkrátka taková stmelovací akce, na kterou se všichni těší a dlouho pak vzpomínají. Chrudim měla solidně našlápnuto, bohužel panstvo rozhodlo jinak. Doufám, že po volbách bude vše jinak a v čele bude někdo schopný, kdo si nebude jen připos..ně honit svoje vlastní ego!