Chrudimské noviny Zneužil městský zastupitel Roman Málek v předvolebním boji jméno prezidenta Václava Havla?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zneužil městský zastupitel Roman Málek v předvolebním boji jméno prezidenta Václava Havla?

Chrudim - Opoziční zastupitel Roman Málek (Koalice pro Chrudim) přišel s několika nápady, které chtěl v pondělí prodiskutovat se svými kolegy zastupiteli. O co ale konkrétně jde a proč chtěl vyvěsit na budově chrudimské radnice právě vlajku Ukrajiny, se však nejspíš dozvíme až při pondělní schůzi, která je běžně přístupná veřejnosti.

Málek se zřejmě inspiroval podobnou akcí, jakou je vyvěšování vlajky Tibetu a přišel s vlastní obměnou tohoto symbolického aktu. Do konce června tak měla vedle chrudimské orlice vlát i ukrajinská vlajka jako vyjádření solidarity s ukrajinským lidem. Přestože se jedná o jednoduchý úkon, který může vadit snad jen skutečným škarohlídům, vyslyšení u starosty Petra Řezníčka (SNK-ED) se zastupitel a někdejší místostarosta nedočkal.

Málka rovněž trápí nepořádek v centru města, který zde pravidelně vzniká po víkendových akcích. Nakolik hledal inspiraci v článku Chrudimských novin, který se rovněž zabýval nepořádkem tvořeným odpadky vytahanými opeřenci z odpadkových košů, zůstává otázkou. Městský zastupitel přišel i s návrhem výměny stávajících košů za nové, zaručeně „havranuvzdorné“ nádoby, které by řádění nejen opeřených banditů měly učinit přítrž. I tady ale narazil na Řezníčkovy výtky, které se zaměřují především na nedostatečné podklady k jednotlivým bodům.

Tehdy ještě místostarosta Petr Řezníček doprovázel s tehdejším starostou Jiřím Novým prvního polistopadového prezidenta Václava Havla chrudimskými ulicemi.  Foto: Archiv Chrudimských novin

Smůlu má i zvěčnělý prezident Václav Havel. Jemu chtěl vzdát neúnavný Málek poctu způsobem, který se některým kritikům zdá nepatřičný, zvláště v době předvolebního boje. Ti totiž tvrdí, že městský zastupitel jen zneužívá jméno slavného politika ke svému zviditelnění. Takzvané „lavičky Václava Havla“ tvoří dvě křesla spojená se stolem, v jehož středu vyrůstá strom. Podle Málka se prý budou stavět třeba v Novém Boru nebo Karlových Varech. Jedna taková lavička přitom přijde na více než čtvrt milionu korun, ale zde kritik rozhazování městských financí na náklady evidentně nehledí. Málek by tento nezvyklý památník rád viděl třeba v Parku republiky, několik kroků od busty dalšího prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Ani zde ale nenarazil prozatím na pochopení, přestože sám starosta Řezníček se pyšní několika fotografiemi, na nichž je zachycen právě s bývalým prezidentem Havlem, kterého, ještě jako místostarosta, provázel po Chrudimi. Zajímavé však je, že o Málkově aktivitě nic netuší ani Bořek Šípek, ani Marta Smolíková z Nadace Václava Havla, kteří se realizací laviček přímo zabývají. Nyní je tedy v moci městských zastupitelů, zda se některým z těchto bodů budou na svém pondělním zasedání vůbec zabývat.

red

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#1872 Jokl 15. Květen 2014 - 10:50
Neskutečné. Můžete mi někdo prozradit, proč je v politice tolik psychopatů?
Obrázek uživatele P.Orka
#1875 P.Orka 15. Květen 2014 - 16:20
Páni zastupitelé, nechtěli byste už dát pokoj s těmi žabomyšími válkami a raději dělat něco smysluplného? Rozmyslete se laskavě, zda chcete prosazovat zájmy občanů nebo se pouze hádat koalice s opozicí. Hlavně to dejte náležitě najevo voličům před dalšími volbami.