Chrudimské noviny Vyléčené čápy bílé v Pasíčkách vypustili na svobodu radní Kroutil a náměstek ministra Dolejský

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Vyléčené čápy bílé v Pasíčkách vypustili na svobodu radní Kroutil a náměstek ministra Dolejský

Bor u Skutče - Náměstek ministra a ředitel sekce ochrany přírody a krajiny Vladimír Dolejský a krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil (ČSSD) navštívili Záchrannou stanici živočichů a ekocentrum Pasíčka.

Záchranná stanice je členem Národní sítě záchranných stanic a spolupracuje aktivně s Krajským úřadem Pardubického kraje a mimo vlastní činnost záchranné stanice provozuje ekovýchovné programy a provádí významnou osvětovou činnost. V rámci návštěvy dostali z rukou náměstka Dolejského a radního Kroutila svobodu dva čápi bílí, kteří přečkali zimu ve stanici. Záchranné stanice zajišťují léčbu poraněných a oslabených živočichů i jejich následné navrácení zpět do přírody. V současné krajině existuje řada rizik pro volně žijící živočichy a často dochází k jejich úhynu či zraněním v důsledku lidské činnosti, ať již se jedná o úrazy elektrickým proudem, srážky s vozidly, či zranění zemědělskou mechanizací a podobně. Následná péče o trvale či dočasně handicapované živočichy je proto potřebná jak z důvodů ochrany přírody, kdy takováto zranění mohou ohrožovat populace vzácných druhů, tak z etických důvodů.

Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě podporuje činnost záchranných stanic (zejména finančními prostředky z Programu péče o krajinu). Nadstandardem záchranné stanice Pasíčka je provoz expoziční části, která je přístupná veřejnosti a současně se zde koná většina ekovýchovných programů.

red

Reklama

Obrázek uživatele P.Orka
#1884 P.Orka 20. Květen 2014 - 15:16
Práce záchranných stanic jsem si vždy vážil, méně už předvádění se politiků. Dřív to byli členové OV či KV KSČ, dnes to jsou různí "VIP" současné politické scény. Abych byl v obraze, navštívil jsem i stránky záchranné stanice Pasíčka a dozvěděl se zajímavé informace. Třeba na titulní stránce, že nás zvou na akci Vánoce se zvířátky, která se koná 21.12.2013 od 10 a 16 hodin. Nebo že "V roce 2013 se provoz expozice přístupné pro veřejnost zahajuje v sobotu 6.dubna 2013 v 10.00 hodin." Nestálo by to za aktualizaci? Takhle čtenář ani neví, zda je stanice ještě v provozu.