Chrudimské noviny Co obnáší Zdravotní plán města? Například pečlivější údržbu zeleně a sběr psích exkrementů, říká Trunečková

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Co obnáší Zdravotní plán města? Například pečlivější údržbu zeleně a sběr psích exkrementů, říká Trunečková

Chrudim - Zdravotní plán města, o němž už Chrudimské noviny dříve informovaly, byl jedním z bodů, který v pondělí schvalovali městští zastupitelé. Akce, při níž se stanovují nejasné priority města ve snaze zlepšit zdravotní stav svých občanů, se hned od počátku městským zastupitelům nezdály.

„Navrhuji, aby bod číslo pět - zdravotní plán města, byl stažen z programu jednání zastupitelstva. Materiál totiž vůbec nebyl projednán ve zdravotní komisi, která je poradním orgánem zastupitelstva,“ navrhovala zastupitelka Vladislava Michalová (TOP 09), která pracuje jako zdravotní sestra a je zároveň členkou zmíněného výboru. Se stažením zdravotního plánu ale většina jejích kolegů nesouhlasila, takže se jeho projednávání nakonec přeci jen uskutečnilo. Do diskuse se proto přihlásil také David Kasal (Nez.), který je primářem dětského oddělení v Chrudimské nemocnici a též dětským alergologem. „Zajímalo by mne, jak chce město snižovat riziko alergií, když si s tímto problémem lámou hlavy i samotní lékaři,“ ptal se svých kolegů v zastupitelstvu lékař a poslanec Kasal.

V reakci na to si vzala slovo autorka projektu a městská zastupitelka Šárka Trunečková (SNK-ED), když se předtím snažil situaci diplomaticky vyřešit sám předsedající schůze, starosta Petr Řezníček (SNK - ED). „Snižování rizika alergií si představujeme třeba tak, že se město zaměří na péči o dřeviny a traviny - dojde ke včasnému průřezu a posekání, aby bylo minimalizováno riziko poletujícího pylu. Obdobně by mělo také docházet k pečlivějšímu sběru psích exkrementů, které jsou rovněž jedním z rizikových faktorů způsobujících alergie,“ snažila se vysvětlit zastupitelům Trunečková, proč má schválení zdravotního plánu smysl. Podle Trunečkové, která je rovněž manažerkou projektu Zdravé město a stranickou kolegyní starosty Řezníčka, a zasedá v komisi, která se i s několika lékaři věnuje přípravě plánu určeného ke zlepšení zdravotního stavu Chrudimáků, je postupováno při jeho realizaci v těsné spolupráci s místní hygienickou stanicí. I přes výtky některých zdravotníků - zastupitelů byl nakonec nový zdravotní plán na roky 2014 a 2015 díky většině v radniční koalici schválen.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele P.Orka
#1883 P.Orka 20. Květen 2014 - 16:03
Přečetl jsem si zdravotní plán na roky 2014 a 2015 a jsem z něj mírně řečeno rozpačitý. Rád bych sledoval, jak se jednotlivé body plánu plní. Bude plnění plánu někdo vyhodnocovat a zveřejňovat, nebo je to jen plácnutí do vody?