Chrudimské noviny Radioaktivita zasáhla už celou Evropu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Radioaktivita zasáhla už celou Evropu

Astrolife.cz - „Riziko radioaktivní kontaminace potravin v důsledku jaderné katastrofy v japonské Fukušimě už není možné dále ignorovat,“ říká nezávislá francouzská Komise pro výzkum radioaktivity (CRIIRAD).

Ta na konci letošního března prokázala v jihovýchodní Francii výskyt radioaktivního jódu v dešťové vodě. Francouzský ústav pro radiační bezpečnost našel současně radioaktivní jód také v mléce. Za normálních okolností není přitom dovoleno, aby se v mléce nebo v dešťové vodě radioaktivní jód (IRSN Jod131) nacházel.

Bezpečnostní opatření jsou nutná
Komise CRIIRAD (Komise de Recherche et d‘ Information sur la Indépendantes Radioactivité) vydala před několika dny na základě dotazů tisíců znepokojených lidí informační leták o nebezpečí radioaktivního jódu v Evropě. Uvádí se v něm, mimo jiné, že by těhotné ženy, kojící matky a malé děti neměly pít čerstvé mléko a žádnou dešťovou vodu. Měly by se také vyhnout konzumaci některých druhů zeleniny a čerstvého sýru. Důvodem je zvýšená úroveň radiace, která má svůj původ v jaderné havárii ve Fukušimě. „Rizika progresivního zatížení určitých skupin obyvatel nemohou být tedy už popsána jen jako zanedbatelná, je čas přijmout určitá opatření,“ konstatuje CRIIRAD. „Nicméně, situace ještě nezašla tak daleko, abychom se museli zavírat v domě anebo polykali jódové tablety,“ dodává.

Problém se týká už celé Evropy
CRIIRAD totiž zdůrazňuje, že zveřejněné informace nejsou omezeny jen na situaci ve Francii, ale platí pro všechny evropské země, protože stupeň radioaktivního zamoření vzduchu je všude stejný – ať už v Belgii, Německu, Itálii nebo ve Švýcarsku. CRIIRAD dále označuje požívaní určitých potravin jako „rizikové chování“. Zvláštní je tvrzení, že člověk by neměl pít dešťovou vodu, pokud je zároveň hlásáno, že stát v dešti je naprosto neškodné. Je pravdou, že vnitřní požití radioaktivních prvků by mohlo být mnohem nebezpečnější, existují ale i jiné úřady (např. Americké úřady pro bezpečnost záření), které považují oboji – jak pití kontaminované vody, tak i koupání v ní za stejně nebezpečné.

Nebezpečí radioaktivní vody
Pití vody by mohlo být bezpečné, pokud má voda svůj původ v podzemních pramenech nebo pochází z potoků či řek. Pochází-li ale pitná voda z jezera, které je napájeno dešťovou vodou, bylo by lépe pít vodu z prodávaných lahví. Kdo zalévá svoji zahradu dešťovou vodou, ten by měl zalévat pouze půdu a ne polévat listy rostlin.

Radioaktivitu nelze smýt
Špenát, saláty, zelí a jiná zelenina s velkým povrchem listů patří mezi ty potraviny, které – když rostou na otevřených polích a byly zalévány dešťovou vodou, mohou být postiženy radioaktivitou a především zatíženy radioaktivním jódem. „Bohužel, mytí zeleniny nepomůže, protože jód 131 je velmi rychle metabolizován do rostlin,“ píše CRIIRAD.

Ozáření se ještě zvýší
Radioaktivní spad z Fukušimy potrvá ještě mnoho týdnů nebo i mnoho měsíců. Ještě není ale jasné, jak se situace ve Fukušimě bude vyvíjet. Provozovatel elektrárny, firma TEPCO a japonské radiační bezpečnostní úřady (NISA) se obávají, že z poškozeného reaktoru bude ještě dále unikat radioaktivita v průběhu minimálně několika dalších týdnů. Jestliže se kromě toho vytvoří další požáry, musí se zabránit explozím a musí být přijata další opatření proti uvolnění dalšího množství radioaktivity do našeho životního prostředí.

Autor: Hana Kapoun, astrologie a homeopatie, Švýcarsko
Publikováno v časopisu Ve hvězdách & Lidový léčitel
Zdroj: www.astrolife.cz

Reklama

Obrázek uživatele P.Orka
#2015 P.Orka 30. Červenec 2014 - 14:40
Přikládám vyjádření Státního úřadu pro jadernou bezpečnost České republiky (SÚJB) k tomuto článku: Dobrý den, uklidním Vás hned v první větě: článek je neseriózním zahráváním si s názory „obyčejných“ lidí, kteří nejsou vzděláni v této oblasti. Fakta, o něž svá tvrzení SÚJB opírá, naleznete v dalších odstavcích této odpovědi. Faktem je, že lze na severní polokouli dodnes najít stopová množství radioaktivních izotopů z černobylské jaderné havárie, americko-japonského konce 2. světové války i jaderných pokusů, které lidstvo během druhé poloviny 20. století v různých odlehlých končinách udělalo. Jde ovšem o tak „naředěná“ a tudíž nízká množství, která zdraví neohrožují. Radioaktivita ve stopových množstvích je přirozenou součástí naší přírody bez ohledu na lidské experimenty, a organismy včetně člověka jsou proto takovému prostředí od přírody přizpůsobené. Podle současných měření, jejichž výsledky se v naší monitorovací síti http://www.suro.cz/cz/rms/aktualni-radiacni-situace-na-uzemi-ceske-republiky aktualizují každou hodinu, některá data i po 10 minutách, NENÍ v současné době v ČR zvýšená úroveň radiace, která by mohla ohrozit zdraví osob. Není též pravda, že existuje nebezpečí radioaktivního jódu. Je zcela nesmyslné předpokládat, že by byl v dešťové vodě a jinde stále radioaktivní jod z Fukušimy, protože jde o radionuklid s poločasem rozpadu cca 7 dní. Proto je neodůvodněné tvrzení, že by těhotné ženy, kojící matky a malé děti neměly pít mléko nebo konzumovat zeleninu a sýry. Nemůžeme potvrdit ani domněnky, že nelze z důvodu radioaktivity používat dešťovou vodou k zalévání. Proto si dovolujeme považovat náplň článku za neseriózní zdroj informací, který by neoprávněně mohl u řady lidí, především budoucích matek, vyvolat paniku. Otázkou je, komu takové dezinformace mají sloužit a za jakým účelem. Závěrem tedy opakuji: informace o radioaktivitě na území ČR uveřejněné v článku NELZE považovat za věrohodné. Přeji proto klidné spaní, a pokud se zmíněným článkem znepokojuje i kdokoli ve Vašem okolí, naši reakci, prosím, tlumočte dále. Ing. Radek Pokorník tiskový mluvčí SÚJB
Obrázek uživatele P.Orka
#2070 P.Orka 17. Září 2014 - 18:41
Promiňte mi ten výraz, ale není tu ten blábol zbytečně dlouhou?