Chrudimské noviny Slouží fontánka u hotelu Centrál pouze k rozmnožování žab a čolků? Oprava by prý byla komplikovaná

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Slouží fontánka u hotelu Centrál pouze k rozmnožování žab a čolků? Oprava by prý byla komplikovaná

Chrudim - Radnice se rozhodla podpořit biodiverzitu druhů vázaných na stojaté vody jen pár kroků od centra města. Jinak si ani nelze vysvětlit její nečinnost v souvislosti s chátrající a rozpadající se fontánkou nedaleko hotelu Centrál.

Fontánu si přitom i „Husákovy děti“ pamatují jako funkční doplněk zelené oázy rozprostírající se na břehu Chrudimky. Pravidelně se sem děti chodily dívat na stříkající vodotrysk, který zpestřoval prostředí oddechu. Současný tristní stav, kdy se jezírko využívá spíš jen k rozmnožování žab a čolků, a občas ho brázdí i zatoulaná kachna, je trnem v oku mnoha obyvatel města. „Zajímalo by mne, jestli by město nemohlo něco udělat se starou nefunkční fontánou v parčíku u Centrálu, je to ostuda,“ ptá se Chrudimačka Iveta.

Úřednice Odboru investic MěÚ Chrudim a zastupitelka Kateřina Jánská však jen bezmocně krčí rameny. Na opravu do jisté míry unikátní památky nejsou peníze. „Kašna v parku u Centrálu je úplně nefunkční. Před několika lety se ukázalo, že systém přívodu a čerpání vody je v takovém stavu, že by musel být vybudován nový. Dalším problémem jsou chybějící obklady na tělese kašny, které se již nevyrábějí a ještě ke všemu jich zase nechybí tolik, aby stálo za to zadat výrobu na zakázku, takže je třeba buď pátrat v zapadlých skladech nebo popřemýšlet o náhradě. Jinak alespoň občas objednám u Technických služeb její vyčištění. Do budoucna by se mělo uvažovat o celkové regeneraci parku, včetně kašny,“ předkládá úřednice návrh, který by ve Zdravém městě možná neměl upadnout v zapomnění.

 

red

Reklama

Obrázek uživatele koala
#1986 koala 24. Červenec 2014 - 10:34
Kdyby úřednice Jánská nebyla líná a zeptala se nějakého keramika, který má pec, dozvěděla by se, že si může zadat i malé množství kostičkových obkladů v jakékoliv barevnosti. Ona ale spíš čeká, až se kašna rozpadne docela a bude se moci s pomocí evropských dotací postavit za pět miliónů nová. To by byl myslím starosta Řezníček ještě raději.