Chrudimské noviny Chce se snad starosta Řezníček přiživit na úspěších místostarosty Trávníčka, který prosadil sjezd u Medlešic?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Chce se snad starosta Řezníček přiživit na úspěších místostarosty Trávníčka, který prosadil sjezd u Medlešic?

Chrudim - Osamělý boj neuvolněného místostarosty Jaroslava Trávníčka (ČSSD), který se pustil do křížku s Ředitelstvím silnici a dálnic (ŘSD) kvůli záhadně zrušenému sjezdu z budovaného obchvatu města, přináší své výsledky. Podle posledních vyjádření starosty města Petra Řezníčka (SNK-ED) se ale zdá, že starosta nechal „špinavou práci“ na místostarostovi a sám se teď chce podle všeho na jeho úspěších mediálně přiživit, zvláště nyní před komunálními volbami.

Trávníček je sice místostarostou zodpovědným mimo jiné za dopravu ve městě, avšak v záležitosti zrušeného sjezdu z obchvatu u Medlešic se od loňského října angažoval jako sám voják v poli. Když se například snažil zjistit, kdo z odpovědných lidí na radnici sjezd z dokumentace vlastně vygumoval, nepodařilo se mu to. Pomocná ruka od starosty Řezníčka totiž nepřišla, přestože v době, kdy se projekt připravoval, byl tehdejší místostarosta Petr Řezníček jedním z těch, kdo o projektu obchvatu věděl takřka první i poslední. Investice měl totiž tehdy ve své gesci. Loni v říjnu přitom i sám ředitel ŘSD Bohumil Vebr připustil, že lví podíl na navrácení projektu sjezdu, který by měl umožnit třeba snazší zásobování průmyslové zóny Západ, má právě místostarosta Trávníček.

Vznikne zde obousměrný sjezd? Podle Trávníčka by to bylo ideální řešení dopravní situace.  Foto: Chrudimské noviny

„Někdy v letech 2000 až 2001, kdy se řešil projekčně celý tento úsek, tak se tam nějakým způsobem tato záležitost ztratila. Mohla by být při použití tohoto sjezdu u Medlešic komfortnější, to bezesporu,“ tvrdí dnes starosta Řezníček. Je přitom známým faktem, že starosta Řezníček nebyl svého času narozdíl od Trávníčka vůbec pozván na stavbu obchvatu v okamžiku, kdy si celé dílo přijel prohlédnout dnes už bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák (Nez.) a neschopnost města vypátrat v té době viníka zmizení projektu sjezdu u Medlešic se ukazovala v celé své nahotě. Proto jsou současné komentáře starosty do médií překvapivé a vyznívají spíše jako snaha získat snadno politické body u neinformovaných voličů, přestože v minulých měsících byla jeho angažovanost ve výstavbě sjezdu u Medlešic prakticky nulová.

Kdo může za zmizení projektu sjezdu, město do dnešního dne netuší. Je však zájem na vypátrání viníka?  Foto: Chrudimské noviny

Ještě počátkem loňského září argumentoval ve prospěch zrušení sjezdu jeden z mluvčích ŘSD Jan Studecký. Ve své odpovědi uváděl několik důvodů, proč sjezd nemůže vzniknout. Jedním z nich byla mimo jiné i studie územního plánovače Jindřicha Kmoníčka. „Již při projednávání dokumentace k územnímu řízení konstatoval zpracovatel dopravního generelu Jindřich Kmoníček, že hlavní přivaděč do města se má realizovat pomocí radiály Dašické ulice na malou okružní křižovatku, nikoliv z prostoru u Medlešic po stávající I/37. Stalo tak na základě dopravně inženýrské analýzy a posouzení všech variant,“ uváděl tehdy Studecký, který musel mít pro svá tvrzení k dispozici nějaké podklady. Kde ale ke Kmoníčkovu doporučení přišel a kdo jej schválil, se údajně doteď neví.

Smetlo se vše pod stůl a viník zůstane navždy neznámý? Jsou dnes tyto argumenty liché? Podle výsledků jednání, která vedl místostarosta Trávníček, se zdá, že ano. Podaří-li se ale dotáhnout věc do konce a zmiňovaný sjezd bude nakonec obousměrný, jak město neustále slibuje, půjde o jedinečnou ukázku silné vůle a neutuchající snahy místostarosty Jaroslava Trávníčka, který, přestože je ve vedebí radnice věkem nejstarší, ukazuje v současnosti z odpovědných lidí nejvíce smyslu pro realitu.

red

Reklama

Obrázek uživatele dejmon77
#1993 dejmon77 25. Červenec 2014 - 12:19
dodneška jsem nepochopil dvě velké "křižovatky" se sjezdy cca 1km vedle sebe ???
Obrázek uživatele Ivča
#1998 Ivča 25. Červenec 2014 - 16:50
Opravte si prosím popisek pod druhým obrázkem, vloudila se chybička
Obrázek uživatele chrudimák
#1999 chrudimák 25. Červenec 2014 - 18:57
Jen drobný detail k článku - že pan Trávníček nebyl ten, kdo si všiml, že na malé mapce od ŘSD na netu je u sjezdu křížek. Takže máslo na hlavě má i on - kdyby nebylo připomínky a článku v těchto novinách, tak vše mohlo být jinak. Aspoň, že se jako jediný se chytl za nos a začal jednat.