Chrudimské noviny Miloslav Macela: Chrudim může snadno ztratit na svém významu, proto je třeba dělat odvážné věci

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Miloslav Macela: Chrudim může snadno ztratit na svém významu, proto je třeba dělat odvážné věci

Chrudim - Na začátku 90. let byl tajemníkem zdejšího městského úřadu, nadějným politikem KDU-ČSL a lídrem Koalice pro Chrudim. Poté se ale rozhodl cele věnovat sociální problematice, vybral za sebe do čela uvedeného koaličního sdružení Romana Málka a odešel pracovat na ministerstvo sociálních věcí, kde to dotáhl až na ředitele jednoho z odborů. Nyní se však do chrudimské komunální politiky vrací, překvapivě ale jako nestraník na kandidátce ODS. Řeč je o Miloslavu Macelovi.

"Na tom není nic překvapivého. Od roku 2010 jsem zcela mimo politiku a nikam jsem nekandidoval. Chtěl jsem si po patnácti letech působení v politice dát od ní oddych a být jako pracovník státní správy apolitický," vysvětluje na úvod Macela. "A proč jsem právě na kandidátce ODS? Rozhodl jsem se tím podpořit současného místostarostu Jana Čechlovského, s nímž jsem ještě jako ředitel odboru rodiny a ochrany práv dětí na Ministerstvu práce a sociálních věcí v době jeho působení v Praze velmi intenzivně spolupracoval. Díky jeho výrazné podpoře se podařilo prosadit zásadní a zároveň funkční reformu ve zlepšení péče o děti. Jako bývalý sociální pracovník v tom Jan Čechlovský sehrál význačnou roli a nejnovější čísla nyní ukazují, že už nemusí díky tomu tolik dětí směřovat do ústavů, ale nacházejí domov v náhradních rodinách," vysvětluje Miloslav Macela.

Svého času jste byl velice perspektivní mladý politik KDU-ČSL, který požíval podpory stranického vedení. Strana se ale mezitím výrazně proměnila a řídí ji poměrně mladí, dalo by se říci nezkušení lidé, čehož důkazem je třeba i Roman Málek, kterého jste přivedl. Nelákalo vás se mezi lidovce vrátit a učinit z nich v Chrudimi opět "klidnou sílu"? V současnosti mají totiž ve městě, dalo by se říci, nejkontroverznější pověst.
Jak jsem řekl už na začátku, vyhlásil jsem na politiku osobní karanténu a sleduji dění v KDU-ČSL a v politice všeobecně opravdu hodně z povzdálí, takže bych chtěl u apolitičnosti dál zůstat, tedy i v řadách chrudimské ODS. K situaci v KDU-ČSL a v Koalici pro Chrudim se mi těžko vyjadřuje, protože jsem byl 15 let jejich členem, ke konci i lídrem a mám zde hodně přátel, proto si dopřávám svobody, že se nemusím dívat na svět politicky a chtěl bych si to co nejdéle užívat.

Byl jste to vy, kdo přivedl do čela Koalice pro Chrudim Romana Málka?
Ano, byl jsem to já, kdo ho přivedl. KDU-ČSL mi také dala v pětadvaceti letech šanci se prosadit. A když jsem odcházel později na kraj, tak jsem ho oslovil, protože byl stejně jako já aktivní v sociální oblasti a připadalo mi, že by se z něho mohl stát perspektivní politik.

Jste i teď po tolika letech téhož názoru?
Víte, v době, kdy jsem působil na radnici, byla proti nám v opozici Chrudimská volba. A tak je to i správně, protože diskuse musí existovat. Zásadně mi tedy opozice vůči radnici nevadí, spíš naopak, když se diskutuje o věcných problémech, než když se z toho dělá politický marketing.  A já nabývám stále silnějšího dojmu, že s odstupem času převážil uvnitř Koalice pro Chrudim politický marketing nad věcnou diskusí.

Čím se vlastně nyní živíte?
Jsem už přes rok na volné noze a profesně i nadále působím v sociální oblasti, která zůstává dál mou doménou. Zabývám se metodickou a výzkumnou činností, ať už v nejrůznějších projektech či výzkumech, anebo učím sociální pracovníky. Nyní například zahajuji semestr na Filosofické fakultě Vysoké školy v Praze. A pokud bych byl zvolen v Chrudimi členem městského zastupitelstva, rád bych se zdejší sociální oblastí zabýval. Stejně tak mohu dobře pro město zhodnotit zkušenosti, které jsem za dvacet let ve veřejné správě nasbíral.

Kam by podle vás měla do budoucna směřovat Chrudim?
To je spíš otázka na starostu (smích). Źije se mi tu ale dobře a dost věcí se změnilo k lepšímu. Z mého pohledu je však třeba dělat více odvážnějších věcí s dlouhodobým přínosem pro město, jako třeba Muzeum barokních soch, apod. Chrudim je totiž městem, které balancuje na pomezí toho, že může snadno upadnout v zapomnění a ztratit na významu. A tak je důležité se nebát, protože s každým novým projektem je spojeno i určité riziko. A přesně tohle potřebuje mít v komunální politice zodpovědné lidi s odvahou, což je nyní daleko těžší, než na začátku 90. let. Chrudim by se měla stát příjemným městem s mnoha občanskými aktivitami a pracovními příležitostmi. Jak říkával starosta Litomyšle Mirek Brýdl: "Aby to nebylo zaprděné." Tak asi tak bych viděl její budoucnost.

Děkuji za rozhovor.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Marsed
#2135 Marsed 6. Říjen 2014 - 18:40
... Z mého pohledu je však třeba dělat více odvážnějších věcí s dlouhodobým přínosem pro město, jako třeba Muzeum barokních soch... Odpověď: Nevím, jestli zrovna Muzeum barokních soch pomůže Chrudimi neupadnout v zapomnění....kolik tak bylo a bude návštěvníků a kolik takový projekt stál? Jen se ptám... :-)Můžu se mýlit a Já se dokážu omluvit, když nebudu mít pravdu v tom, že tohle nebyl zrovna šťastný nápad :-)
Obrázek uživatele slava
#2154 slava 8. Říjen 2014 - 14:13
Marsed - máš pravdu!
Obrázek uživatele slava
#2169 slava 9. Říjen 2014 - 23:08
Pane Macelo, proč jste nepodpořil ve volbách Koalici pro Chrudim a Vašeho kamaráda Romana Málka? Jak je to s tím přebíháním mezi politickými subjekty? Též se po Chrudimi proslýchá, že jste musel jít na kandidátku ODS, protože Čechlovskému něco dlužíte a jako splátku dluhu na Vás chtěl, abyste za ODS kandidoval. Nedivím se, že si ODS musí kupovat kandidáty. Též se proslýchá, že sympatizujete a výrazně podporujete Hnutí ANO v Chrudimi, zejména Viléma Medunu, že budete volit Hnutí ANO a že Vaše dcera dělá praktikantku u Kasala v parlamentu. Ve světle těchto informací Váš článek vyznívá poněkud jinak, nemyslíte?
Obrázek uživatele Troublemaker
#2173 Troublemaker 10. Říjen 2014 - 0:05
Tak hajdy zpátky na oddelení, zda se mi, ze máš vycházky nějak moc často!
Obrázek uživatele Petr Lichtenberg
#2177 Petr Lichtenberg 10. Říjen 2014 - 8:51
Odvážné věci se tady v minulosti již udělaly - viz. projekt MuBaSa a město se z toho bude vzpamatovávat hodně dlouho. A to i když se tento koncept zruší. MuBaSo stálo 100 mil., z toho 60 mil. z peněz města (úvěry) a 40 mil. dotace z Bruselu (což jsou také peníze od nás). Ono např. dát z našich peněz 400 tis. Kč za opravu 2 půjčených soch, které se později zase vrátí majiteli a každý rok doplácet z našich peněz min. 1 mil. (údajně to je i o dost více) na vůbec provoz tohoto nesmyslu není jen tak. Na rozdíl od pana Macely budu raději žít ve městě, které bude čisté, opravené a bezpečné. Kde se nám bude dobře, příjemně žít. To mně stačí. K svému životu rozhodně nepotřebuji podobné projekty typu Muzea barokních soch, které nás jenom zadlužují. A já toto nechci nejen jako politik, ale především jako občan. S opraveným kostelem Sv. Josefa souhlasím a měl by sloužit na různé akce, ceremoniální účely, výstavy apod.. Ale již nikdy "odvážné věci" typu MuBaSa.
Obrázek uživatele Troublemaker
#2179 Troublemaker 10. Říjen 2014 - 9:48
Rozumím tomu, že jsme měli postavit muzeum voskových figurín, strašidel nebo vesmírné středisko Hurikán. To by se rentovalo.... ne jako nějaký barokní sochy, pché
Obrázek uživatele slava
#2189 slava 10. Říjen 2014 - 20:52
Troublemaker: Rozumím tomu, že jsme měli postavit muzeum voskových figurín, strašidel nebo vesmírné středisko Hurikán. To by se rentovalo.... ne jako nějaký barokní sochy, pché
Co třeba vylepšit muzeum loutek nebo Ex libris? Hm?