Chrudimské noviny Dopravní špička v ranních hodinách komplikuje dopravu ve městě, strážníci jsou však prý bezmocní

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Dopravní špička v ranních hodinách komplikuje dopravu ve městě, strážníci jsou však prý bezmocní

Chrudim - Dopravní špička, která ve městě komplikuje cestu autem několikrát za den, je nejmarkantnější především ráno kolem osmé hodiny. Rodiče totiž vozí tou dobou své děti do škol a školek a nezúčastněný šofér má proto často nervy na pochodu. Existuje nějaké řešení, jak situaci napravit?  

Není to přitom tak dávno, co děti školou povinné absolvovaly trasu ze svých domovů ke vzdělávacímu ústavu pěšky. Dnes se vozí v autech, snad pro lepší pocit rodičů, kteří tak mají jednak jistotu, že jejich potomek do školy skutečně půjde a eliminuje se i jeho případné sražení autem při přecházení silnice. Množství automobilů ale ráno doslova ucpe silnice ve městě a průjezd se tak stává nadlidským výkonem. „Jezdím často v ranní dopravní špičce a zažívám situaci například v okolí škol na Školním náměstí, kdy se chodci trousí v okolí přechodu a městská policie zastaví dopravu na komunikaci každému jednotlivci. Domnívám se, že by bylo vhodnější počkat na třeba na pět až šest dětí a těm pak dát přednost, něco na způsob zipování,“ popisuje situaci jen kousek od centra jedna z řidiček.

Přechod u Růžovky dělá řidičům vrásky na čele.  Foto: Chrudimské noviny

Chrudimský vrchní strážník Lukáš Dvořák však mnoho možností, jak situaci zlepšit, nevidí. „Situace na přechodu na Školním náměstí bývá vzhledem k počtu projíždějících vozidel problematická, nicméně není jednoduché řešit dopravní situaci vytvářením skupinek z přicházejících dětí. Děti přicházejí nepravidelně většinou přibližně v minutových intervalech. Pokud by strážník zastavil první přicházející dítě a vyzval jej, aby setrvalo do příchodu dalších dětí, mohla by nastat situace, že vytvoření skupiny o vícero osobách by mohlo trvat i několik minut. Poněkud odlišná situace bývá na uvedeném přechodu pro chodce v okamžiku příjezdu autobusových linek, kdy děti jdou ve větších skupinách a přecházejí společně,“ říká Dvořák.

V těchto místech si malí Romové přilepšují od svých spolužáků.  Foto: Chrudimské noviny

Strážníci prý mají navíc spoustu jiných povinností a není proto je možné blokovat jen řízením chodců u škol. Překvapivě se podle Dvořáka nejedná pouze o dohled nad parkováním na Resselově náměstí, kde jsou zářící uniformy městské policie k vidění nejčastěji, ale údajně jde též o kontrolu problémových lokalit v blízkosti základních škol. Nakolik tedy strážníci řeší třeba pravidelné vybírání „výpalného“, které na Širokých schodek praktikují především romské děti, není jasné. Existenci snědých skupinek malých vyděračů, kteří své méně šťastné spolužáky kasírují a obírají o peníze na svačinu, totiž prozatím městská policie neřešila.

red

Reklama

Obrázek uživatele to je jedno
#2321 to je jedno 19. Listopad 2014 - 13:23
A co takhle dát strážníka na křižovatku u Billy Rooseveltova a Palackého ? Kde každé ráno "ohleduplní" občané jedoucí směrem od Slatiňan vjíždějí do křižovatky která je ucpaná (sic mají zelenou), ale neuvědomují si že pak nemohou do křižovatky odbočit lidi jedoucí od vlakového nádraží a od spořitelny, protože kolona na palackého se nehne a tím padem blokují ti "ohleduplní" provoz. prostě demence kdyby tam stál strážník tak tam nikdo z nich nevjede...
Obrázek uživatele Bob
#2324 Bob 19. Listopad 2014 - 17:19
To by mě teda zajímalo jakou spoustu jiných povinností mají strážníci MP. Kromě dohledu na parkovištích, chtěl bych zdůraznit - placených. A měření rychlosti na příjezdu od Markovic. Bydlím v sídlišti Na Šancích a tady, aby strážníka jeden pohledal. Ježíšek je tady možná častěji. A to nemluvím o vykradených bytech a sklepech, o ukradených autech tady u nás. No a zmínka o vybíraní výpalného na Širokých schodech, tak to se mi nechce ani věřit.
Obrázek uživatele platek
#2326 platek 19. Listopad 2014 - 19:15
Koukam ze tady pisi lidi co nemaji ponětí o tom jak to vubec chodi. Straznik nemuze ridit dopravu pouze PČR straznik pouze dohlíží. A navic si uvědomte ze v Chrudimi neni 50 strazniku, bohužel. Takže ja jsem radeji ze dohlizi na deti u prechodu nez aby stal nekde v křižovatce.
Obrázek uživatele sulcova.slavka@centrum.cz
#2327 sulcova.slavka@... 19. Listopad 2014 - 20:25
Stejně hrozná situace je také v ulici Na Ostrově - nejen, že rodiče vozí děti do škol a školek, ale lidé si tudy zkracují cestu od Tesca k Dukle a naopak. A to nemluvím o dodržování rychlosti. Copak tomu řekne dopravní oddělení?